Een IT-landschap dat staat als een huis bij telersvereniging Fossa Eugenia

"De herimplementatie ging echt “op z’n Fossa’s"

Behoefte aan inzicht, torenhoge eisen van de klant en een constant groeiende organisatie. Genoeg reden om met een sterk ERP-pakket te werken. Maar als telersvereniging ga je met een one-size-fits-all ERP-oplossing niet ver komen. Je bevindt je nu eenmaal in een nichemarkt met heel specifieke wensen en eisen. Het belang van de telers staat uiteraard voorop, maar de steeds strenger wordende eisen van retailers zijn niet te ontlopen en klant is koning. Wat doe je dan? Telersvereniging Fossa Eugenia heeft hier het antwoord op: Een IT-partner die je business haarfijn begrijpt en daarnaast een samenwerking uit misschien wel onverwachte hoek. Lees verder om te weten hoe deze telersvereniging al jarenlang succesvol is en kijkt naar de toekomst.Van implementatie naar herimplementatie
In 2011 koos Fossa Eugenia al voor Schouw Informatisering. Na een succesvolle implementatie heeft het bedrijf jarenlang met het ERP-systeem Foodware van Schouw Informatisering from Aptean gewerkt. In de loop der jaren kreeg Fossa meer eisen en wensen, zeker omdat de retail een steeds belangrijker afzetkanaal werd. In 2016 was het duidelijk dat Fossa zo snel aan het groeien was, dat ze het huidige pakket steeds verder ontgroeiden. Daarmee werd het tijd om de huidige situatie in kaart te brengen en op zoek te gaan naar een passend systeem voor de toekomst. Daar viel direct de keuze wederom op Schouw Informatisering zonder een verder selectietraject op te starten. Waarom niet? Ton Holthuijsen, adviseur bij Fossa Eugenia: “We hebben opnieuw voor Schouw Informatisering gekozen op basis van onze ervaring de jaren daarvoor. Het was simpelweg een fijne samenwerking met toentertijd een fijn implementatieproject. Dus we zijn opnieuw samen rond de tafel gegaan”. De herimplementatie ging echt “op z’n Fossa’s”, zoals ze dit bij Fossa zelf zeggen. Met een snelle doorlooptijd, gas geven dus! En dat vraagt om hard werken en een intensieve, goede samenwerking, hetgeen met Schouw Informatisering wederom verliep naar verwachting.

Telersportaal in ERP-systeem Foodware
Een belangrijk onderdeel van het ERP-systeem van Fossa is het telersportaal, onmisbaar voor een telersvereniging. Toen Fossa koos voor de herimplementatie van Foodware, was het dan ook van groot belang dat dit portaal als een huis stond. De telersportaal wordt gebruikt voor de weekprognoses. De teler ziet via het portaal de te maken orders van zijn product welke verkocht zijn door Fossa. Bestellingen van retailers, die bijvoorbeeld via EDI orders zijn geplaatst bij Fossa, worden zoveel mogelijk automatisch ingedeeld op telerlocaties. Via de portal ziet de teler direct wat voor wie, wanneer geleverd moeten worden. Klantspecifieke labels worden via het Fossa ERP bij alle telers lokaal geprint. Voor dit telersportaal bundelden Fossa Eugenia en telersvereniging Kompany hun krachten. Waarom twee keer bouwen als je hetzelfde doel hebt? Sinds 2018 gebruiken beide coöperaties dezelfde software: one-size-fits-two.
Voorheen werkte Fossa met een externe partij voor dit telersportaal, maar ondertussen zijn ze volledig over op een portaal van Schouw Informatisering from Aptean. Ze kozen hiervoor omdat op deze manier alles bij dezelfde leverancier zit. Zo hoeft Fossa alleen met Schouw te schakelen als er aanpassingen zijn. “Korte lijntjes, daar gaat het om. De portaal werkt naar wens, echter is er natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. Een volgende stap is dan ook onder andere een kwaliteitsproject, zodat telers voortaan zelf de kwaliteit van het product in de portaal aan kunnen geven.”

Een pragmatische aanpak met de oplossing in zicht
Een jarenlange samenwerking van het projectteam van Fossa Eugenia en Schouw Informatisering zorgt ervoor dat je dit ondertussen wel een geoliede machine mag noemen. Dat ligt ook aan de goede match tussen de consultants bij Schouw en de medewerkers bij Fossa. De consultants kennen de business van Fossa door en door. Bij Fossa houden ze ook van pragmatisch denken.. Is er een probleem? Dan gaan we direct op zoek naar een passende oplossing. Met de toevoeging van nieuwe leden in zicht, de alsmaar groeiende omzet en de behoefte van de consument voor vers, gezond voedsel, ziet de toekomst er in ieder geval rooskleurig uit voor Fossa. En het IT-landschap? Dat staat als een huis.

Voor meer informatie:
Schouw Informatisering, from Aptean
Robbert de Bruijn
rbruijn@aptean.com
+31 (0)6 218 396 87


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven