Europese aardappelmarkt (week 4)

Nederland: de prijsstijging aan het begin van de maand is volledig verwerkt

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

België
Marktbericht Fiwap/PCA: 
Industrieaardappelen: er vindt weinig handel plaats. Verschillende kopers blijven actief om hun bevoorrading via contracten te voltooien. Het aanbod is schaars (ook de lage prijzen zorgen ervoor dat het aanbod beperkt is), en bestaat voornamelijk uit de (laatste paar) partijen aardappelen die niet met kiemremmende middelen zijn behandeld. Ondanks deze minimale activiteit blijven de prijzen voor de 3 belangrijkste rassen over het algemeen hoog.
Bintje, Fontane, Challenger: prijzen van rond de 5,00 €/q. 

Bintje plant: weinig handel, maar stevige prijzen. Kleine maten aardappelen zijn moeilijk te vinden (bijna geen aanbod). Nederlandse/Franse/Belgische fabriek, klasse A, geleverd maart 2021, per 10 ton, in big-bags exclusief btw:
Maat 28 - 35 mm: tijdelijk geen prijsopgaven wegens gebrek aan aanvoer;
Maat 35 - 45 mm: prijzen van tussen de 50,00 en de 55,00 €/q, stevige prijzen.

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en aanverwante industrierassen, 40 mm, min 60% 50 mm:

Nederland
Industriemarkt: de prijsstijging aan het begin van de maand op de industriemarkt is volledig verwerkt. De situatie op de markt is de afgelopen week ongewijzigd gebleven, in afwachting van verdere ontwikkelingen.

Net als in België lag de gemiddelde prijs voor industrieaardappelen rond de 5,00 €/q (voor die van de basisrassen voor onmiddellijke levering, met transacties tegen hogere prijzen voor specifiekere rassen (Agria, Markies). Er hebben ook transacties plaatsgevonden tegen prijzen van tussen de 6,00 en de 7,00 €/q met een licht vertraagde levering (februari/maart), en van tussen de 8,00 en de 11,00 €/q voor april - juni.

Consumptie aardappelen: de binnenlandse markt van concumptie-aardappelen blijft dankzij de lockdown en een goede vraag vanuit de supermarkten ondersteund. De vastkokende rassen weten een prijs van tussen de 12,00 en de 18,00 €/q vast te houden, de kruimige, bloemige rassen een prijs van tussen de 10,00 en de 14,00 €/q.

Export: de export blijft, ondanks de lage prijzen (met telersprijzen van tussen de 4,00 en de 7,00 €/q) weinig dynamisch.

Frankrijk
Industriemarkt: enkele aankopen waren vorige week minder duurzaam, wellicht als gevolg van de aanhoudende lockdown in verschillende Europese landen (waaronder Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en… Frankrijk) of als gevolg van de in voorbereiding zijnde lockdown. Hierdoor zijn de vooruitzichten op de heropening van de restaurants weinig hoopvol zijn. De belangrijkste koper betaalt nog steeds 5,00 €/q (alle rassen). Er worden nog steeds aankopen gedaan door tussenhandelaren tegen hogere prijzen (6,00 €/q), terwijl de problemen bij het nakomen van leveringen op basis van contracten voor sommige rassen ook een parallelle vraag in stand houdt.

Consumptie aardappelen : op de binnenlandse versmarkten zijn de prijzen stabiel of zelfs licht aan het stijgen.

Export: de export blijft gericht op Spanje en Portugal. Roemenië is met tussenpozen aanwezig. De prijzen zijn zeer controversieel voor de aardappelen van mindere kwaliteit en die van een tussenkwaliteit (max 10,00 €/q), terwijl ze stevig blijven voor de aardappelen van superieure kwaliteit (tussen de 15,00 en de 23,00 €/q, voor de wasbare Agata-top bijvoorbeeld).

Industrieaardappelen, bulk, voor export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min - max (gem) (RNM):

Duitsland
Consumptie aardappelen (vroege en halfvroege aardappelen): de prijzen voor vastkokende aardappelen zijn ongewijzigd gebleven: 10,83 €/q (10,83 €/q, voorlaatste prijsopgaven) en ook ongewijzigd gebleven voor kruimige/bloemige aardappelen: 10,25 €/q (10,25 €/q, voorlaatste prijsopgaven). Begin februari zal de opslag in kratten het overnemen van de bulkopslag en moeten er prijsverhogingen worden doorgevoerd voor de gekoelde producten en de producten in kratten (voor de beste kwaliteiten)… Er zijn onderhandelingen gaande met de kopers… In het zuidwesten van het land (Saar, Baden-Württemberg) neemt, zoals elk jaar midden in de winter, het aantal Franse aardappelen toe.

Industriemarkt: stevige markten en stabiele prijzen: 6,00 €/q voor Innovator/Agria, (6,00 €/q vorige week) en voor Challenger/Fontane  5,00 €/q (5,00 €/q vorige week). Hoewel er meer onkruid is en er hierdoor meer partijen naar andere markten gaan (vee, biogas, aardappelschijven, etc.), blijven de prijzen stabiel. Stevige en stijgende prijzen voor chips-/fritesrassen: tussen de 7,00 en de 11,00 €/q.

Biologische aardappelen: de telersprijzen zijn ongewijzigd gebleven en liggen rond de 41,00 €/q (alle rassen en alle markten samen), onderhandelbare prijzen. Er worden prijsstijgingen verwacht...

* Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald  

Groot-Brittannië
De gemiddelde marktprijs voor zeldzame rassen voor de week die eindigde op 16 januari 2021 lag rond de 13,29 £/q, 14,93 €/q. Dit is een daling van 8,0% (14,40 £/q de week ervoor).

Consumptie aardappelen (retail): in veel sectoren is de vraag niet significant gestegen ten opzichte van die van de week ervoor. Aangezien retailmarkten recentelijk hebben gefunctioneerd op overgebleven kerstvoorraden, kan in de nabije toekomst enige dynamiek in de vraag worden verwacht.

Groothandelsmarkt: de afgelopen maanden hebben steeds meer fish & chips-winkels zich aangemeld bij populaire afhaalwebsites in een poging op die manier extra klanten te werven tijdens de lockdown. Hoewel de vraag in januari klein is, kunnen dergelijke maatregelen bedrijven dus helpen nieuwe klanten te bereiken.

De prijzen zijn over het algemeen stabiel gebleven ondanks de waargenomen daling van het aantal partijen. De prijzen liggen tussen de 11,25 en de 18,75 €/q (in zakken gesorteerd op grootte), afhankelijk van het ras en de kwaliteit, waarbij Markies, Agria en Sagitta hebben kunnen profiteren van de beste prijzen.

Export: hoewel de handel naar Ierland en de Canarische Eilanden gewoon doorgaat, is de exporthandel enigszins verstoord geraakt door de aanvullende controles.

Industriemarkt: de industriemarkten zijn getroffen door de sluiting van scholen, waarbij de vraag alleen aanwezig is in de vorm van extra partijen op basis van contracten. Sommige hogescholen en universiteiten bieden echter warme maaltijden voor arbeiders en studenten, waardoor er in ieder geval sprake is van een minimale consumptie.

De vraag naar Maris Piper-aardappelen blijft aanwezig, vooral voor kant-en-klaarmaaltijden en andere bewerkte producten, waarvan het aanbod stijgt. De prijzen variëren sterk en liggen tussen de 4,50 en de 12,50 €/q voor Maris Piper en tussen de 4,40 en de  6,90 €/q voor de witte rassen.

Eind november zijn de voorraden (bron: AHDB) geraamd op 3,27 Mt, 12,5% meer dan in 2019 (+ 363.000 ton), en 4,7% meer dan het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar (+ 147.000 ton).

Van deze voorraad is de hoeveelheid aardappelen bestemd voor de industrie 12% kleiner dan die van vorig jaar met een voorraad van minder dan 800.000 ton, enerzijds door een kleinere initiële opbrengst en anderzijds door verliezen op het veld (rooiproblemen) en een 'verplichte' afzet van slecht geconserveerde partijen. De vragen blijven echter de rest van het seizoen bestaan. De lockdown doet de vraag naar aardappelen namelijk afnemen (sluiting van restaurants en collectieve keukens), maar de verkoop van verse aardappelen in de detailhandel (in de supermarkten en op de teeltbedrijven juist weer toenemen.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven