Spaanse Orri-mandarijnen trappen seizoen af met hogere prijzen

De oogst en afzet van de Orri-mandarijnen in Spanje is net van start gegaan. De prognoses gaan in de richting van 60.000 ton dit jaar, 3.000 ton meer dan vorig seizoen.

"In de komende jaren zal de teelt naar verwachting blijven groeien tot een maximum van ongeveer 80.000 ton. Dit cijfer is gebaseerd op de verkochte licenties, waarvan er in Spanje en Portugal geen nieuwe worden uitgevaardigd", zegt Guillermo Soler, manager van het Orri Running Committee (ORC).

Door de droge zomer viel de maatvoering van de vroege clementine- en mandarijnenrassen klein uit, maar naar verwachting zal dit aspect verbeteren voor de variëteiten uit het tweede deel van seizoen, zoals Orri. “In eerste instantie hadden we ook veel kleine Orri-mandarijnen verwacht, maar in de herfst en aan het begin van de winter is er voldoende regen gevallen, waardoor het fruit mooi kon aankomen. We hebben de prognoses wat moeten bijstellen in gunstige zin”, zegt de manager.

Guillermo Soler beweert dat nu hoogstwaarschijnlijk al 99% van de illegale aanplanten van Orri in Spanje en Portugal zijn geïdentificeerd. “Dankzij onze app hebben we al meer dan 100 illegale Orri-boomgaarden kunnen opsporen. De licentiehouder van het ras in Spanje en Portugal heeft ondertussen zo’n 120 klachten ingediend, waaronder ook een aantal voor onregelmatigheden op de verkooppunten. We krijgen praktisch geen enkele melding meer binnen van illegale aanplanten via de OrriApp, wat ons doet vermoeden dat bijna alle illegale percelen reeds in kaart zijn gebracht. Dit jaar hebben we de mogelijkheden van de app uitgebreid, zodat onze leden ook onregelmatigheden in de etikettering en de identificatie van de Orri-mandarijnen in de verkooppunten kunnen identificeren en melden. Deze nieuwe functie moet ons helpen controle te hebben over de hele waardeketen”.

De vraag naar citrus is nog steeds hoog en met de overgang naar het tweede deel van het citrusseizoen in Spanje stijgen ook de telersprijzen. “Afgelopen week zijn de prijzen flink gestegen omdat er wordt verwacht dat de vraag hoog zal blijven. De afzetbedrijven willen de toevoer van product verzekerd zien. De Orri-mandarijnen wordt momenteel ingekocht tegen iets hogere prijzen dan aan het begin van vorig seizoen”, zegt Guillermo Soler.

De belangrijkste bestemming voor Spaanse Orri’s zijn andere Europese landen, maar het Orri Running Committee heeft nu ook een spectaculaire promotiecampagne op touw gezet om de consumptie in de Spaanse huishoudens op te krikken. “Het percentage dat we in Spanje verkopen is laag vergeleken met andere Europese landen. Dat heeft wellicht te maken met de prijs, want die is toch hoger dan die van andere rassen. Maar volgens een marktstudie die we recent nog hebben uitgevoerd, zien we echter volop groeikansen op de binnenlandse markt. Daarom gaan we dit seizoen met promotiecampagnes van start op de belangrijkste groothandelsmarkten, bij afzetketens en in meer dan 8.000 groentewinkels. Over het algemeen kunnen we stellen dat de Spaanse consument de Orri-mandarijn nog niet kent. We willen de bekendheidscijfers een opwaartse beweging zien maken en de consument ook duidelijk maken waarom Orri een unieke smaak heeft en dus een hogere prijs”, zegt Guillermo Soler.

“Orri heeft op meerdere vlakken trouwens de wind in de zeilen, want de consument kijkt steeds meer uit naar gezond voedsel dat bovendien dicht bij huis wordt geteeld en waarvan de ecologische voetafdruk dus klein is. Daarnaast legt hij een groeiende belangstelling aan de dag voor hoogwaardig fruit dat de fijnproever kan bekoren. Kortom, Orri heeft zeker groeikansen, want hij speelt perfect in op alle huidige consumententrends. Dit jaar sponsort Orri het team Valencia Basket. Dit doen we omdat we willen dat de mandarijn wordt geassocieerd met sport en gezonde levens-gewoonten. Naargelang de resultaten van de promotiecampagnes zullen we ze verder uitbreiden of zelfs ook in andere Europese landen introduceren”, voegt hij eraan toe.

 

Voor meer informatie:
Guillermo Soler (manager)
Orri Running Committee
Avda. Cortes Valencianas 26
46015 Valencia (Spanje)
Tel: +34 961249780 
info@orcspain.es
www.orcspain.es


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven