Don Westcott - Westfalia

Eerste normale lycheeseizoen sinds lange tijd, avocadoseizoen is in aantocht

“Het nieuwe avocadoseizoen is in aantocht. De oogst van vroege Greenskins, zoals Fuerte en Pinkerton, zal normaal uitvallen maar het aantal Zuid-Afrikaanse Hass zal wat lager zijn dan in 2020 omdat we te maken hebben met een beurtjaar," begint Don Westcott, commercieel directeur van Westfalia. Hij merkt op dat de eerste officiële avocadoraming nog niet bekendgemaakt is.

"De bloei en fruitzetting worden beïnvloed door de grote oogst van vorig jaar, waardoor de sector nu wat lagere opbrengsten kan verwachten. Dat gezegd hebbende, rekenen we wel op betere maten dankzij de goede regenval."

Hij zegt dat de eerste Fuerte-avocado's uit Mozambique goed rijpen en dat de oogst snel aan zal vangen in Susendenga in de regio Chimoio. De recente zware regenval in Zuid-Afrika als gevolg van cycloon Eloise zullen bepalend zijn voor wanneer het seizoen in vroege teeltgebieden als Levubu zal beginnen. 

"Rijpingsproeven wijzen uit dat er nog steeds veel stengelrot voorkomt. Dit ontstaat wanneer het fruit te vroeg wordt geplukt en het vochtgehalte nog te hoog is."

Impact Covid op logistiek blijft grote uitdaging
“We hopen de vertragingen die we vorig seizoen hadden bij het verladen van ons fruit dit seizoen te voorkomen."

"Het verladen van lychees verliep redelijk maar toch liepen de meeste schepen vertraging op. In deze tijd van het jaar is er veel wind en liggen de kranen stil. Ook is er sprake van een tweede golf aan Covid-besmettingen, wat ook grote impact heeft op de logistieke en havenactiviteiten, en dat heeft desastreuze gevolgen voor de kwaliteit van het fruit. De impact van Covid op de logistiek zal ook in 2021 een grote uitdaging voor ons zijn."

Zuid-Afrika had een goed lycheeseizoen. Hij vertelt dat het zelfs het eerste normale seizoen sinds drie jaar was. Droogte en hitte veroorzaakten voorgaande jaren veel verliezen als gevolg van zonnebrand. 

De lychees van het bedrijf zullen nog tot het eind januari/begin februari in Europa aankomen. Dit is goed op tijd voor de viering van het Chinese Nieuwjaar door de Chinese gemeenschap in steden als Parijs. Don vertelt dat afnemers actief op zoek zijn naar lychees. 

Groeiende vraag naar ongezwavelde lychees
Al enkele seizoenen verzendt het bedrijf per luchtvracht wekelijks verse, ongezwavelde lychees met blad in MA-verpakkingen naar gespecialiseerde afnemers in Frankrijk. Vorige week verzond het de laatste zending, vlak voor storm Eloise aan land kwam. 

Verse ongezwavelde lychees in luchtvrachtverpakking (Foto: Don Westcott)

Deze lychees zijn ongeveer week tot tien dagen houdbaar maar dankzij de intense kleuring van het onbehandelde fruit zal de vraag in de toekomst naar verwachting toenemen, verwacht Don. 

"Vroeg in het seizoen besloten we de aantallen 'L' maten (30 tot 32mm) voor de export te minimaliseren. Gezien de zorgen over de aantallen lychees uit Madagaskar en de verwachte grote oogst uit Malelane richtten we ons met name op de overzeese export van fruit in de maten 'XL' en 'XXL'."

Er is sprake van een groeiende vraag naar de intense kleuring van onbehandelde lychees 

Nu de kosten voor luchtvracht hoog zijn als gevolg van Covid verladen ons fruit per zeevracht, met uitzondering van bepaalde specifieke bestellingen voor XL-en XXL-fruit, die we per luchtvracht naar de EU verzenden.

De hagel die Tzaneen vorig jaar november trof, heeft schade aan de lycheeoogst veroorzaakt die pas aan het licht kwam tijdens het verpakken. Desondanks is het lycheeseizoen tot nu toe goed verlopen. 

Op de groothandelsmarkt Rungis werden eerder in het seizoen enorme aantallen lychees uit verschillende herkomstgebieden verhandeld maar sinds de avondklok is ingesteld, is de afzet teruggelopen. 

 

Voor meer informatie: 
Don Westcott
Westfalia
Tel: +27 15 3075253
Email: donw@westfaliamarketing.co.za
https://www.westfaliafruit.com/


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven