Polyanka Kotova

Russische wetenschappers veredelen nieuw winterbestendig haskapras

Onderzoekers van het Tuinbouwveredelingsstation van Sverdlovsk hebben een nieuw, winterbestendig haskapras geregistreerd: de Polyanka Kotova. Het is het eerste haskapras dat in het Midden-Oeralgebied is gekweekt.

De haskap bes wordt ook wel honingbes, blauwe honingbes of Siberische blauwe bes genoemd. De nieuwe variëteit wordt gekenmerkt door een hoge vorstresistentie, een goede opbrengst (meer dan 3 kg bessen van één struik) en een authentieke smaak.

"Een van de onderzoekers verkreeg de nieuwe variëteit in 1985 uit het opnieuw uitzaaien van de zaden van de Kamchatka haskap. Uiteindelijk werd de uitzonderlijke zaailing overgebracht naar het Sverdlovsk Horticultural Breeding Station om te worden bestudeerd in een gemeenschappelijke agro-achtergrond met andere geïntroduceerde rassen. Op basis van de studieresultaten in 2011 werd het ras Polyanka Kotova overgedragen voor het testen van staatsrassen. Het testen van het ras door de staatscommissie heeft negen jaar geduurd."

Nadezhda Yevtushenko, een senior onderzoeker en co-auteur van het Polyanka Kotova haskap ras: "Het veredelen en registreren van een nieuw soort zachtfruit is een lang en grondig werk. Vandaag hebben we echter een variëteit die in onze bodem- en klimaatzone is verkregen en die geschikt is voor de teelt in de regio's Sverdlovsk, Kirov, Nizjni Novgorod, het grondgebied van Perm en de Republiek Mari El (opgenomen in het Staatsregister van Veredelingsresultaten in de regio Wolga-Vjatka)."

Bron: east-fruit.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven