Sla blijft stevig op de troon zitten in de regio Murcia

Sla blijft het grootste agro-exportproduct van de Spaanse regio Murcia. In 2019 werd 510.000 ton sla geëxporteerd vanuit Murcia, goed voor 68% van de totale Spaanse sla-export. De meer dan een half miljoen ton sla haalde een waarde van €475 mln, 58% meer dan vijf jaar eerder, zo vertelde Antonio Luengo, gewestminister van Landbouw, tijdens de lancering vorige maand van de promotiecampagne “Sla en slaatjes uit Murcia”.

Het initiatief van het ministerie van Landbouw krijgt de medewerking van de telers- en exporteursvereniging Proexport en maakt deel uit van de ruimere campagne "Producten uit de regio Murcia" die door de regionale overheid in het leven is geroepen ter ondersteuning van de sectoren die door de pandemie zijn getroffen.

IJsbergsla geeft wat terrein prijs
Er is echter al enkele jaren enige bezorgdheid in de sector over de toekomst van de ijsbergsla. Ook al vertegenwoordigt deze uit Californië afkomstige slasoort nog steeds 82% van de sla-export uit Murcia, toch gaat de uitvoer naar het buitenland erop achteruit.

In 2017 werd er in de regio voor het eerst meer dan 400.000 ton ijsbergsla geteeld, maar sindsdien is de productie met 8% afgenomen, terwijl de Romaine sla met meer dan 11% is gegroeid.

Deze evolutie bevestigt de ramingen die de voorzitter van de afdeling ijsbergsla binnen Proexport, Javier Soto, in 2016 al liet optekenen in het regionale dagblad La Verdad. Hij legde toen uit dat de hoge druk van tussenhandelaars en retail de prijs van de ijsbergsla naar beneden aan het duwen was in een periode waarin ook het assortiment van slavariëteiten op de markt groter werd. Hij stelde toen dat door deze trend de ijsbergteelt de komende jaren zou afnemen ten voordele van andere categorieën of rassen die wel een toegevoegde waarde vertonen.

Deze trend indachtig doet de sector al enige tijd onderzoek naar deze groente, wat heeft geresulteerd in de vele slarassen die vandaag de dag worden geteeld in Murcia. Dit diverse aanbod is volgens de directeur van Proexport, Fernando Gómez, precies ook de sterkte van de regio, waar men overigens ook over 14 centra voor tuinbouwexperimenten beschikt.

Bron: laverdad.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven