Fabian Etter (Gamper & Co. Gemüsekulturen) over de Zwitserse markt

"Vraag en aanbod zijn momenteel in evenwicht bij witlof"

De markt voor regionale producten is booming in tijden van corona. De consumenten zijn meer geïnteresseerd in verse, gezonde levensmiddelen en producten uit eigen land geven een gevoel van zekerheid bij gesloten grenzen en moeilijkere transport-omstandigheden. Witlof, een groentensoort die ook in Zwitserland het hele jaar door geteeld kan worden, heeft van deze opleving geprofiteerd. We spraken met Fabian Etter van Gamper & Co. Gemüsekulturen uit Stettfurt in Zwitserland over de actuele marktsituatie.

"We hadden in deze situatie het geluk bij een ongeluk dat onze hoofdclientèle uit de retailsector komt. Deze sector doet het ondanks corona – of beter gezegd vanwege de coronacrisis – zeer goed“, aldus Fabian.


Het team van Gamper & Co. Gemüsekulturen 

Terugkeer van de consumenten
"We hebben door corona een bepaalde terugkeer van de consumenten naar producten uit eigen land mogen ervaren. Dat Zwitserse witlof zonder onderbreking het hele jaar door verkrijgbaar is, is zeker een goed verkoopargument. Of deze nieuwe run op producten uit eigen land ook een blijvende trend zal zijn, zal moeten blijken. Helaas vergeten de mensen zoiets graag weer snel", zegt de deskundige over het afgelopen jaar. 

Bij witlof zijn vraag en aanbod momenteel in evenwicht. De kerstperiode verliep wisselend: "Tot aan kerst was het lang zeer rustig. Op het laatste moment voor de feestdagen trok de verkoop vervolgens sterk aan. In z'n totaliteit waren we tevreden met de kersthandel. Tussen kerst en nieuwjaar was het echter rustig en de verkoop rond nieuwjaar bleef achter bij onze verwachtingen. Momenteel is de marktsituatie gezond."


Witlof bij de teelt

Gezamenlijke bevordering van de witlofconsumptie
Juist bij de jongere consumenten is witlof nog niet zo bekend en populair. De Zwitserse vereniging van witloftelers Swiss&Diva werkt hier sinds enige tijd aan. Zo werden er in het afgelopen jaar proeverijen aan de point of sale georganiseerd, die goed werden ontvangen. "Bij één klant konden we een nieuw verpakkingsdesign lanceren. Op de nieuwe verpakking wordt erop gewezen hoe gezond, caloriearm en rijk aan ballaststoffen witlof eigenlijk is. De meeste consumenten zijn zich er veel te weinig van bewust hoe gezond witlof eigenlijk is."


Verpakte witlof wordt onder het gezamenlijke marktoptreden 'Swiss&Diva' verkocht.

Voor het jonge publiek is er een speciale samenwerking met Zwitserse influencers: "Swiss&Diva werkt samen met een jonge zanger die in Zwitserland populair is. Hij moet de Zwitserse witlof dichter bij de jongere generatie brengen", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
Fabian Etter
Gamper & Co. Gemüsekulturen
Hauptstrasse 4
9507 Stettfurt
Tel. 052 376 12 57
info@gampergemuese.ch  
www.gampergemuese.ch    


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven