Argentijnse zwarte truffel heeft VS en VK in het vizier

De teelt van zwarte truffels (Tuber melanosporum), een van de duurste producten op de versmarkt wereldwijd, is in Argentinië pas het laatste decennium goed van start gegaan. Een van de eerste truffelteeltbedrijven in het Zuid-Amerikaanse land is Trufas del Nuevo Mundo uit Buenos Aires.

Het bedrijf heeft in Espartillar, in het zuiden van de provincie Buenos Aires, meer dan 50 hectare bos waar zwarte truffels groeien. Van daaruit gaat de kostbare delicatesse naar Spanje en Frankrijk en binnenkort ook naar de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Trufas del Nuevo Mundo verwacht vanaf 2024 jaarlijks 2.000 kilo zwarte truffels te oogsten. Dat is een behoorlijke hoeveelheid, zeker als rekening gehouden wordt met de gangbare prijs op de internationale markt: tot meer dan €1.500 per kilo.

Het bedrijf wordt bijgestaan door het Nationale Instituut voor Industriële Technologie (INTI). "We geven het bedrijf advies over zowel de teelt als de bewaring van het product. In verband met de conservering zijn we tot de conclusie gekomen dat het vriesdroogproces een goed alternatief is voor de afzet omdat het mogelijk maakt een stabiel product te verkrijgen dat de eigenschappen van de verse truffel ook bij kamertemperatuur behoudt'', legt Mariana Sánchez uit, coördinator Ontwikkelingsprojecten voor Voedingsproducten bij het INTI.

Bij het INTI leggen ze uit dat het interessante van deze schimmels, die groeien op de wortels van bomen zoals steeneiken en hulsteiken en daar mycorrhizae vormen, is dat ze met slechts een kleine hoeveelheid een eenvoudige maaltijd zoals een salade, een stoofschotel, een roerei, pasta of vis in een gastronomisch gerecht kunnen omtoveren. Naast zijn kostbare aroma levert de truffel ook vitamines, ijzer en mineralen zoals kalium, fosfor, calcium en zwavel.

Bron: perfil.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven