Spanje

Recordoogst roze Barbastro-tomaten op komst

Grupo Correas, de belangrijkste teler van roze Barbastro-tomaten, heeft een half miljoen euro geïnvesteerd in de aanpassing van 3,5 hectare land voor de teelt van deze tomaat. Terwijl de Barbastro-tomaat uit de noordelijke Spaanse provincie Huesca nog niet zo lang geleden enkel in de volkstuintjes bij particulieren voor eigen consumptie werd geteeld, is hij sinds enkele jaren een betrouwbaar economisch rendabel product geworden. Het bedrijf komt zo uit op een totaal van 10 hectare die dit seizoen naar verwachting ongeveer een miljoen kilo zullen opleveren. In 2021 wordt in de provincie overigens een recordoogst verwacht die kan oplopen tot 2.800.000 kilo.

Deze bijzondere tomaat wordt voornamelijk in Spanje en in Zuid-Frankrijk op de markt gebracht. "We hebben het geprobeerd in Engeland, maar dat is niet van een leien dakje gelopen. Het is immers een delicaat product en de Brexit helpt de zaak ook niet veel vooruit”, legt José Antonio Armengol uit, manager van het teeltbedrijf en tot een paar dagen geleden ook voorzitter van de Vereniging van Tuiniers van het gewest Aragón.

Opvolging in de vereniging
De snelle maar op stevige fundamenten gebaseerde uitbreiding van de teelt en de toenemende bekendheid van het merk Rosa de Barbastro heeft geleid tot heel wat nieuwe banen binnen Grupo Correas, maar ook tot de oprichting van een conservenfabriek waar een deel van de tomatenoogst voor bestemd wordt.

Omdat het te druk wordt in het bedrijf nam José Antonio Armengol na negen jaar ontslag als voorzitter van de vereniging, ook al blijft hij lid van de raad van bestuur. Maar niet alleen de voorzitter legt zijn functie neer, want de manager sinds de oprichting van de vereniging in 2009, Esteban Andrés, gaat met pensioen. De opvolging is evenwel verzekerd door een groep jonge telers. Momenteel neemt vice-voorzitter Óscar Olivera het voorzitterschap waar en blijft David Ferrer aan als secretaris tot er een nieuwe algemene vergadering belegd kan worden, nu uitgesteld vanwege het coronavirus.

Het nieuwe bestuur zal zich ook bezighouden met de promotie van een ander belangrijk streekgewas: de asperge van Barbastro. Het merk is reeds geregistreerd en dit jaar zal de eerste oogst plaatsvinden.

Bron: heraldo.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven