Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Markt kijkt reikhalzend uit naar verse Royal Gala's

Op een bijzonder frisse zomerdag worden bij Hi-veld Fruit Packers in het Zuid-Afrikaanse Ermelo de Royal Gala-appelen afkomstig uit de boomgaarden in de regio Ermelo-Morgenzon-Amersfoort verpakt. Tot nu toe verliep de zomer mild. Stormdepressie Eloise veroorzaakte geen neerslaghoeveelheden zoals in Lowveld en de appeloogst ziet er zeer goed uit, merkt Ryk Pretorius op, de directeur van Hi-veld Fruit Packer. 

"We zijn absoluut tevreden over de opbrengsten. Het huidige koele weer zal zeker bijdragen aan de houdbaarheid van de appelen."

De vroege Royal Gala-appelen worden verpakt (foto: Ryk Pretorius)

Er zijn niet zoveel appelen op de markt. Voor de telers van Hi-veld Fruit Packers begon het appelseizoen een week later dan normaal. De vraag naar de vers geoogste appelen is momenteel sterk. Op markten kosten appelen rond de €0,55 per kilo en de prijzen in supermarkten zijn volgens Ryk 'veelbelovend'. 

Hi-veld Fruit Packers vermarkt de appelen lokaal en dat betekent balanceren tussen de diverse retailers en gemeentelijke markten.

In de appelteeltgebieden in Mpumalanga en Free State zijn er geen koelhuizen waar de appelen kunnen worden bewaard.

Het bedrijf dankt haar bestaansrecht aan het feit dat zij haar appelrassen vermarkt  voor die uit Westkaap op de markt komen. Rode appelen (voor de lokale markt) zijn hierna aan de beurt, een poos later gevolgd door Fuji's en Pink Lady's. 

Export richt zich op Midden-Oosten, Azië en Afrika
Het bedrijf werkt samen met verschillende exporteurs. Als eerste zullen eind volgende week Royal Gala-appelen naar Bangladesh en Malaysia worden geëxporteerd.

"Onze eerste export is meestal naar Azië. De prijzen zijn goed, de betalingen sneller en ook de eisen zijn wat prettiger."

Het bedrijf levert niet aan de traditionele markten, Europa en het VK. "Ik kan me niet herinneren wanneer we voor het laats fruit naar Europa hebben geëxporteerd. We richten ons op Azië, het Midden-Oosten en Afrika, en dan met name Kenia, hoewel dit nu wegens Covid-19 niet mogelijk is."

Hij vertelt dat Covid-19 vorig jaar tot grote ontwrichting van het betalingsverkeer heeft geleid, waarbij sommige transacties pas na drie maanden werden betaald. De sterke binnenlandse markt voor vroege appelen is echter minder risicovol dan de export. 

 

Voor meer informatie: 
Ryk Pretorius
Hi-veld Fruit Packers
Tel: + 27 82 853 8307
Email: rykpretorius@gmail.com 

 

Publicatiedatum: