De eeuwigdurende strijd tegen de illegale teelt van beschermde rassen

Dankzij haar ruime ervaring met het beschermen van haar eigen druivenrassen heeft Grapa meerdere verdachte zendingen weten te onderscheppen. In juli 2020 werd een zending van 11 ton illegaal geteelde druiven afkomstig uit Egypte onderschept in de haven van Ravenna, Italië. Het betrof het bekende pitloze witte druivenras Early Sweet, dat eigendom is van Grapa, een familiebedrijf dat toonaangevend is op het gebied van de veredeling en licentieverstrekking van druivenrassen. De Egyptische Early Sweet-druiven die in de haven van Ravenna aankwamen, waren bestemd voor een bedrijf in Veneto en werden direct als 'verdacht' aangemerkt. 

Het is de gangbare praktijk dat illegale telers misleidende namen gebruiken voor vrije rassen om toegang te krijgen tot de Europese markt. Dit geldt in het bijzonder voor rassen als Early Sweet, dat momenteel het vroegste commerciële witte druivenras op de markt is. 

Na informatie te hebben gekregen over de bovengenoemde zending, diende Grapa een verzoek in om de zending vast te houden zodat er  grondig onderzoek kon worden gedaan. De uitkomsten van de technische rapportage, die werd uitgevoerd in samenwerking met  Grapa's Italiaanse advocatenbureau en vertegenwoordigers, bevestigde dat er inderdaad sprake was van illegale activiteiten. 

Italiaanse autoriteiten inspecteerden de verdachte zending Early Sweet-druiven 

Voor het onderzoek werd een DNA-analyse uitgevoerd op diverse monsters van de zending. Het laboratorium bevestigde dat het om het ras Early Sweet ging, waarna de vracht werd vernietigd.

Het onrechtmatig planten van beschermde druivenranken en het schenden van het intellectuele eigendomsrechten is de afgelopen jaren zorgwekkend toegenomen. Om haar IP-rechten en de belangen van haar licentiehouders te beschermen, is Grapa voortdurend betrokken bij monitoringsactiviteiten. 

Dit is niet de eerste keer dat Grapa met behulp van de Europese douane illegale zendingen druiven heeft geconfisqueerd en laten vernietigen. Grapa is continu bezig met handhaving in een poging het onrechtmatige gebruik van beschermde rassen een halt toe te roepen. 

"Jarenlang was Grapa het enige druivenveredelingsbedrijf dat actief was in Egypte, waar het eerst Early Sweet introduceerde, gevolgd door de ARRA-rassen. Pas nadat Egypte zich aan heeft gesloten bij de UPOV-conventie, konden er nieuwe nalevingsactiviteiten worden geïmplementeerd," zegt Rafi Karniel, directeur van Grapa. 

Karniel: "Deze ontwikkelingen hebben de basis gelegd en relevante belanghebbenden aangezet tot het proactief monitoren om IP-rassen in Egypte te beschermen."

Grapa is tevreden over de positieve uitkomst van deze zaak en de medewerking en steun van de Italiaanse autoriteiten. Het ondernemen van actie om de intellectuele eigendomsrechten van Grapa te waarborgen, is noodzakelijk om zowel het bedrijf zelf als haar licentiehouders te beschermen. 

Voor meer informatie: 
Grapa Varieties
Email: info@grapaes.com
www.grapaes.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven