Prijs aubergines blijft huizenhoog, courgettes en spinazie blijven ook duur

Met het verstrijken van de dagen is de forse prijsstijging van groenten in Spanje, ingeluid door de kou en het slechte weer in de belangrijkste teeltgebieden, wat afgevlakt, al blijven courgettes, aubergines, spinazie of snijbiet vrij duur door de tekorten vanwege de vorst, zo luidt het in de sector.

Enkele groothandelaars en groenteboeren uit de provincie Ciudad Real kunnen dit alleen maar beamen. Melani Fernández van fruitwinkel Los Cuatro Hermanos in Valdepeñas bevestigt de algemene prijsstijging voor seizoensgroenten en dan vooral van courgettes, aubergines, bloemkool of tomaten. Ze heeft het over een toename van 30% tot een verdubbeling en zelfs meer. Zo steeg de prijs van courgettes in de winkel van €1,50 naar €3,20. Aubergines tikten zelfs de €6 aan.

Een medewerkster van verswinkel Frutas Márquez in Alcázar de San Juan zag vooral de prijs van artisjokken, snijbiet of spinazie stijgen in de dagen dat de depressie Filomena over het land trok, al trok volgens haar de prijs van vrijwel alle verse producten aan.

Het bedrijf, dat ook als groothandel groenten en fruit distribueert over verschillende (nu gesloten) horecazaken en verkooppunten in de steden Ciudad Real, Toledo, Cuenca en Albacete, meldt dat het ongewoon hoge prijsniveau nog steeds blijft aanhouden.

Antonio Mejías van groothandel Frutas Mejías is daarentegen van mening dat de stijging tijdelijk is geweest en dat de prijzen ondertussen weer een evenwichtig niveau hebben bereikt. "Het gebeurt eigenlijk elk jaar en het is ook logisch dat als het erg koud is, de prijzen met 30 à 40% stijgen. Maar na een paar dagen zijn die weer gezakt".

Slaapstand
Andrés Góngora, verantwoordelijke Groenten en Fruit bij de overkoepelende telersorganisatie COAG, legt uit dat hoewel Filomena minder hard toesloeg in provincies zoals Almería, er toch strenge vorst was die veel kasgewassen heeft getroffen. “Een deel van de teelt staat op slaapstand en er treedt schaarste op van producten die in de winter anders zo ruim aanwezig zijn op de markt, zoals aubergines, courgettes en artisjokken. In mindere mate is ook de prijs van paprika’s, tomaten en broccoli gestegen”.

De verantwoordelijke vertrouwt er echter op dat de planten de komende dagen weer wakker zullen worden en geleidelijk weer zullen aanknopen met hun normale groeiritme.

Bron: lanzadigital.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven