Nieuwe wet mogelijk in strijd met EU-wetgeving

Retailers moeten in 2022 vooral lokale AGF verkopen

Vorige week hebben de Tsjechische wetgevers een wet goedgekeurd die winkels ertoe verplicht hoofdzakelijk voedingsmiddelen van eigen bodem te verkopen, wat de Tsjechische telers en producenten ten goede zal komen. De maatregel zou het land in conflict kunnen brengen met de Europese Commissie over de regels van de interne markt van de EU.

De wet houdt in dat winkels van meer dan 400 m² vanaf volgend jaar ten minste 55% artikelen moeten aanbieden die lokaal kunnen worden geteeld of geproduceerd, zoals groenten en fruit, melk of vlees. Dit percentage zal geleidelijk stijgen tot 73% in 2028.

De contingenten maken deel uit van een wetsontwerp dat tot doel heeft te voorkomen dat met twee maten wordt gemeten op het gebied van levensmiddelen. Het is een kwestie die sommige oostelijke leden van de Europese Unie al jaren aan de orde stellen, met als argument dat de armere oostelijke markten inferieure levensmiddelen verkopen, die de consumenten in de rijkere westelijke staten van de EU niet wensen.

"Laten we een beetje nationalistisch zijn als het gaat om voedsel, de Tsjechische land- en tuinbouw en ons land," zei minister van Landbouw Miroslav Toman over de wetgeving, die nog door de Eerste Kamer van het parlement moet worden goedgekeurd. Volgens tegenstanders zouden de quota onverhoopte winsten opleveren voor grote binnenlandse producenten, de prijzen opdrijven, tekorten veroorzaken en in strijd zijn met de Europese regels van de interne mark, wat tot sancties zou kunnen leiden.

Bron: independent.ie
Foto: Cssd.cz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven