Europese appelsector kan volgend seizoen in de problemen komen

Telers uit de belangrijkste appeltelende landen van de Europese Unie, waaronder Italië, Frankrijk, Polen en Nederland, maken zich ernstig zorgen over de lange termijn vooruitzichten van de Europese appelmarkt, ondanks de zeer succesvolle huidige en vorige seizoenen.

Andriy Yarmak, econoom bij het Investeringscentrum van de Voedings- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties: "De bezorgdheid van degenen die appelen telen in de EU is gemakkelijk te begrijpen. In de vorige twee seizoenen werden de appelprijzen ondersteund door een bepaalde combinatie van omstandigheden, zoals een gedeeltelijk verlies van oogsten door slecht weer en een stijging van de vraag naar appelen tijdens de pandemie. Al die tijd bleef het appelareaal in de EU en in ontwikkelingslanden buiten de EU echter toenemen. Als zich geen natuurrampen voordoen kan de appeloogst in 2021 in Europa de behoeften van de regionale markt aanzienlijk overtreffen." 

Yarmak tegen east-fruit.com: "Het mogelijke overaanbod van appelen schrikt de Europese telers minder af dan de nieuwe strategische koers van Europa zoals 'Green Deal' en 'Farm to Fork', waarbinnen het de bedoeling is het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen, alsmede minerale meststoffen drastisch te verminderen. Ergo, reeds in 2021 kunnen telers problemen ondervinden bij de bescherming van hun boomgaarden als gevolg van de mogelijke beperking of het mogelijke verbod van gewasbeschermingsmiddelen zoals de fungiciden Сaptan en Dithianon. Zonder deze middelen zouden, volgens vertegenwoordigers van de tuinbouwsector, de bestaande regelingen voor de bescherming van appelboomgaarden weleens ondoeltreffend kunnen blijken"

"Om ons onbekende redenen heeft de bezorgdheid van de EU-landen zich echter nog niet uitgebreid tot Oekraïne en Moldavië, hoewel deze landen steeds actiever appelen aan de EU-landen afzetten. Bovendien zijn de meeste telers niet op de hoogte van de veranderingen in de EU-wetgeving en -strategie."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven