Gehan El Sheref, El Rawan:

Kansen voor Egyptisch citrus in het Verre Oosten

Het Egyptische citrusseizoen is in volle gang. De mandarijnen hebben een wisselvallig seizoen achter de rug, terwijl de citroen- en sinaasappelopbrengst is toegenomen. Grotere maten sinaasappelen zijn niet overal verkrijgbaar, terwijl problemen in concurrerende landen een kans zouden kunnen zijn voor Egyptische bedrijven om in te stappen.

Wat de totale citrusteelt in Egypte betreft is de opbrengst van de meeste variëteiten gestegen. Volgens Gehan El Sheref, exportspecialist voor de Egyptische exporteur van versproducten El Rawan, hadden alleen mandarijnen het dit seizoen moeilijk door een kleinere oogst. "Egypte exporteert normaal gesproken zo'n 60.000 ton mandarijnen per seizoen. Dit jaar was de opbrengst echter vrij zwak, met zeer lage hoeveelheden. Ik denk dat er in totaal zo'n 20 tot 25 duizend ton mandarijnen is. Wat citroenen betreft, exporteerde Egypte vorig jaar ongeveer 60.000 ton en wij verwachten dat dit aantal voor het komende seizoen met 10% zal stijgen. Valencia's hebben een stijging van ongeveer 10 tot 20% gezien, maar er is dit jaar een tekort van de grotere maten."

El Sheref verwacht dat de Turkse opbrengst in februari zal vertragen, waardoor Egyptische producten de kans krijgen om eventuele gaten op te vullen. "Het citrusseizoen is ook in Turkije en Spanje begonnen, maar begin februari zal er minder uit Turkije worden geëxporteerd. Dit betekent dat er een kans is voor Egyptische citrus om enkele grote markten zoals India te betreden. We hebben daar een groot klantenbestand en hebben tot nu toe veel orders ontvangen. We zijn begonnen met de levering van Valencia's aan markten als Roemenië, Rusland, Gabon, Senegal, Letland, Litouwen en Vietnam."

Wat Spanje als concurrent betreft, had het land vorig jaar veel problemen met de arbeidskrachten. Dit jaar is het anders in Spanje, volgens El Sheref. "Vorig jaar had ons citrusseizoen enkele positieve effecten van de problemen in Spanje. Vorig seizoen zaten ze op slot, wat het moeilijker maakte om de arbeiders hun werk te laten doen. Dit seizoen hebben ze de situatie met zorg behandeld, wat betekent dat het coronavirus en de lockdowns hun export minder zullen beïnvloeden. We verwachten wel wat kansen als ze meer sneeuwstormen meemaken, dus we zullen klaar staan om te leveren waar het nodig is."

Voor El Rawan hebben de uitdagingen van de pandemie niet echt een impact gehad op de exportmogelijkheden van het bedrijf. "Onze export is niet zo erg getroffen door de coronapandemie, aangezien we naar 35 landen over de hele wereld exporteren. We hebben wel gemerkt dat de bewegingen in West-Europa en China wat trager verlopen, maar over het algemeen is de vraag vanuit premiummarkten, zoals de Golflanden en ook Rusland, gestegen ten opzichte van vorig jaar. Op dit moment richten we ons ook op het mandarijnenseizoen, dat hogere prijzen heeft dan vorig jaar. We verwachten dat de orders voor Navels de komende dagen zullen toenemen."

Voor meer informatie:
Gehan El Sheref
El Rawan
+20-109-985-0716
gehanelsherif@rawan.com.eg 
www.rawan.com.eg 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven