Inspectie SZW: land- en tuinbouw 'risicovolle sector' voor arbeidsmigrant in coronatijd

De coronapandemie heeft ontwikkelingen meer zichtbaar gemaakt, die ons eigenlijk al bekend waren, zo trapt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een rapport over arbeidsmigranten in coronatijd af. De inspectie ziet stapeling van arbeidsrisico's, vooral bij werkenden die laagbetaald werk verrichten, op flexibele basis. Reden voor de inspectie om de land- en tuinbouw als 'risicovolle sector' aan te wijzen.

Dicht op elkaar
De inspectie analyseert: Bij de teelt van groente, fruit en overige gewassen vindt het plukken handmatig plaats. Vaak gebeurt dit twee aan twee, waarbij de medewerkers dicht bij elkaar staan. (Ook - de inspectie bekeek meerdere sectoren) in deze branche zijn arbeidsmigranten vaak gehuisvest op het erf van de land- en tuinbouwbedrijven: in oude delen van de boerderij, of in caravans waar de huisvesting niet voldoet aan de keurmerken en niet coronaproof is.

De teelt van sierplanten en -bomen en bloembollen is arbeidsintensief en vindt zowel in de kassen als buiten plaats. Ook hier geldt het risico dat afstand bewaren niet mogelijk is. Bij het fokken en houden van varkens en pluimvee gaat het vaak om grote bedrijven, waar 24 uur per dag medewerkers actief zijn. De behandeling van gewassen na de oogst vindt binnen plaats waarbij medewerkers dicht op elkaar staan. Zij sorteren en wassen de gewassen." 

Bekijk hier het hele rapport, waaruit de inspectie o.a. concludeert dat de aanpak nu nog veel op arbeid is gericht, terwijl ook huisvesting en logistiek (en de rol van uitzendbureaus) beter in kaart moet worden gebracht, om coronarisico's te kunnen beperken. 

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven