Enmanuel van Voorthuizen, Yex

“Mexico komt precies op het juiste moment op de markt met groene asperges”

Tholen – De eerste groene asperges uit het Mexicaanse Caborca kwamen vorige week voor het eerst weer binnen. Yex ontvangt het hele jaar door groene asperges uit Mexico, maar het seizoen vanuit Caborca is toch wel een begrip op het moment dat de productie en de vraag vanuit Europa piekt, aldus inkoper Enmanuel van Voorthuizen, die werkzaam is bij de importeur van voornamelijk exotische groenten en fruit. Hij kijkt met tevredenheid naar de kwaliteit van de eerste lading die met het vliegtuig is binnengekomen en weldra onder het consumentenmerk Discovered op de markt ligt. “De weersomstandigheden tijdens de groei waren ideaal en dat betekent dat we een goed seizoen tegemoet gaan dit jaar.”

Voor een periode van 12 weken wordt er nu volop geoogst in de regio rond Caborca, gelegen in de Noord-Mexicaanse staat Sonora. “Caborca is de grootste productieregio in de wereld van groene asperges. Het overgrote deel van de partijen is bedoeld voor de export richting de VS maar de Mexicaanse telers zien ook kansen op de Europese markt. We verwachten dan ook in de komende weken een goede aanvoer van asperges uit Caborca binnen te krijgen tot half april, wanneer het seizoen weer stopt. Precies op het juiste moment, want zo kunnen we deze groene asperges nog op de markt brengen met de Paasdagen. Met de momenteel sterke vraag op de Amerikaanse markt zijn de groene asperges hier bovendien goed aan de prijs.”

Naast Mexico heeft Yex ook de Peruaanse groene asperges in het assortiment. “Peru hebben we jaarrond maar in de komende weken ligt traditioneel de focus op de asperges vanuit Mexico. Peru kan eenvoudigweg niet concurreren met Mexico door de duurdere transportkosten. Dat kan tot wel 10 dollar per lading schelen.” Sinds vorige week is daar nog een extra hindernis bovenop gekomen omdat passagiersvluchten tussen Zuid-Amerika en Nederland verder zijn ingeperkt vanwege het coronavirus. “We kunnen wel stellen dat ook hier Mexico precies op het juiste moment op de markt is gekomen,” vertelt Enmanuel. “Was de maatregel een maand eerder ingevoerd  dan hadden we echt tekorten kunnen verwachten op de markt. Hoewel er ook vanuit Mexico 35% minder vluchten vertrekken richting Europa is het land gevrijwaard van deze maatregelen. De asperges uit Sonora worden bovendien in Los Angeles op het vliegtuig gezet. Zo kunnen ze binnen twee dagen van het veld bij ons in de loods staan.” Enmanuel voegt er nog aan toe dat door de beperkingen in het luchtverkeer ook de bootasperges aan populariteit hebben gewonnen. “Dat wordt steeds meer een optie op de markt door de hoge kosten in de luchtvracht.”

Aan het eind van het seizoen komen ook Spanje en Italië weer op de markt en zijn daarmee een goede aanvulling op de afnemende aanvoer vanuit Mexico op de Europese markt. “Je ziet dat als het product van dichterbij beschikbaar is daar vaak meer vraag naar is. Spanje komt in maart op de markt en Italië volgt eind maart, begin april. Klanten zullen bij Yex op deze manier jaarrond groene asperges kunnen laden.”

De mascotte van Yex op bezoek in Mexico

Al met al kijkt Enmanuel vooruit op een goed seizoen. “Aspergeliefhebbers kunnen straks weer volop genieten van deze producten. We hopen dat ook de horeca weer zijn deuren mag openen want asperges, wit of groen, blijven toch voornamelijk een item voor de horeca. Toch doet dat niet onder voor de vraag want de retail blijft veel partijen afnemen en de vraag is over het algemeen stabiel te noemen op de markt.”

Voor meer informatie:
Enmanuel van Voorthuizen
Yex
Tel: 0174-214551
e.vanvoorthuizen@yex.nl   
www.yex.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven