Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Karl-Josef Hortmann, Rheinische Pilz-Zentrale:

Zuid-Duitsland geeft voorkeur aan bruine champignons

Vanwege de lockdown en horecasluiting brengen consumenten noodgedwongen meer tijd thuis door en koken vaker. Dat heeft in het afgelopen jaar een grote uitwerking gehad op de vraag naar paddenstoelen, die buitengewoon groot was. "We hebben te weinig paddenstoelen“, zegt Karl-Josef Hortmann van de Rheinische Pilz-Zentrale met vestigingen in het Duitse Geldern en Bürstadt.

"We kunnen het nauwelijks bijhouden met de teelt“, weet Karl-Josef. "Deze trend, het gevolg van het uitgebreider thuis koken, ziet men echter ook bij andere producten. We zijn een bepaalde waardering voor gezonde, verse voeding waarvoor men ook bereid is iets meer te betalen. Onze hoogwaardige champignons vallen in deze categorie.“

Een groot voordeel van de paddenstoelen is de teelt het hele jaar door: "Paddenstoelen uit Duitse teelt zijn het hele jaar door, vers geoogst verkrijgbaar. Ze hoeven niet geconserveerd, uit conserven of uit een zak te komen. Deze versheid wordt goed ontvangen - net zoals regionaliteit. Onze paddenstoelen hoeven niet ver getransporteerd te worden voordat ze in het supermarktschap belanden."

Bij de Rheinische Pilz-Zentrale worden overwegend witte en bruine champignons geteeld. Het laatstgenoemde product wint sinds enkele jaren aan populariteit: "Bruine champignons zijn vanwege het hogere drooggewicht smaakintensiever dan hun witte tegenhanger. Het natuurlijke uiterlijk van deze paddenstoelen draagt eveneens bij aan de stijgende afzet." Karl-Josef merkt op: "Het zuiden van Duitsland geeft van oudsher de voorkeur aan bruine champignons. Maar ook ten noorden van Frankfurt, waar de witte champignons traditioneel populairder waren, ontstaat er een verandering.“

De versterkte positie van paddenstoelen in de handel geldt zowel voor conventionele paddenstoelen alsook voor paddenstoelen in bio-kwaliteit: "Bio-paddenstoelen krijgen steeds meer plaats in de schappen van de levensmiddelenhandel. Wij telen al zeer lang bio-paddenstoelen, de volumes stagneerden echter lange tijd. Sinds ongeveer een jaar zien we een wezenlijk gestegen vraag in het bio-segment en een einde is niet in zicht!“

Juist in de wintermaanden zijn champignons populair, aangezien het aanbod aan verse groenten, juist uit Duitse teelt, beperkt is. "Maar ook in de zomermaanden worden ze populairder. Vijftien jaar geleden was er in de zomer nog sprake van een regelrecht gat, inmiddels zien we in de paddenstoelenhandel nauwelijks nog seizoenaliteit", zegt Karl-Josef afsluitend.

Voor meer informatie:
Karl-Josef Hortmann 
RPZ Rheinische Pilz - Zentrale GmbH
Milchweg 66
47608 Geldern
Tel: +49 2831974320
E-mail: KJ.Hortmann@rhpz.de
Web: www.rhpz.de/  

Publicatiedatum: