Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aanbod aubergines, komkommers en courgettes blijft beperkt

"In Almería hebben we voor de helft minder werk sinds de vorst"

Het weer is momenteel opnieuw van doorslaggevend belang voor het verloop van het kasseizoen in Oost-Andalusië. Eerst was er de vrij moeilijke start door de verlenging van het groenteseizoen in andere Europese landen. Oorzaak waren de hoge temperaturen die overigens ook in Andalusië sporen nalieten met een ongewenste piek in de productie van onder andere komkommers. De prijzen stortten in en er werd toen in Almería zelfs overgegaan tot de dumping van 30% van de komkommeroogst met het oog op stabilisatie van de markt. Nu is het niet de warmte maar een koudefront dat de planten teistert. Onder invloed van de depressie Filomena van begin januari is de groei van de groenten in de kassen van Almería immers fors vertraagd. De werkzaamheden in de sector staan daarom momenteel op een laag pitje en de prijs van meerdere groenten is omhooggeschoten.

"Het aanbod is beperkt, vooral van aubergines, komkommers en courgettes", bevestigt Ginés González, zaakvoerder van het in Almería gevestigde bedrijf Hortisol. “Het heeft hier dan wel niet gesneeuwd, maar deze drie groenten lijden toch serieus onder de kou. Hun groei wordt afgeremd. De grootste prijsstijgingen door gebrek aan product hebben zich vooral bij deze drie groenten voorgedaan”. Volgens Ginés is de oogst met ongeveer de helft gedaald ten opzichte van voorgaande weken.

Op de veilingen in de provincie Almería werden exorbitante prijzen bereikt. De courgettes haalden €3 per kilo en de aubergines klommen zelfs hoger dan €4 per kilo, prijzen die de waarden van dezelfde periode van vorig jaar ruimschoots overtreffen. "Let wel, dit waren de verkoopprijzen op de veilingen, want de op voorhand overeengekomen prijzen voor de programma's zijn gerespecteerd geworden”, nuanceert Ginés. “Er was trouwens heel weinig product voor de vrije markt, aangezien praktisch alle productie via de programma's naar de supermarktketens is gegaan. En ook daar waren er zelfs tekorten”, benadrukt hij. In verschillende supermarkten in het Verenigd Koninkrijk, België of Nederland is dan ook gewag gemaakt van tekorten als gevolg van de oogstdaling in Spanje, de belangrijkste groenteleverancier in Europa in het winterseizoen.

“Eind maart/begin april kan er een gat vallen in de tomatenteelt"
De tomaten en de paprika’s ontsnappen vooralsnog aan de opvallende prijsschommelingen die komkommers, courgettes of aubergines doormaken. Er is in beide segmenten sprake van een relatieve stabiliteit, al kunnen daarbij toch enige kanttekeningen bij worden gemaakt.

“Bij paprika's zijn de prijzen inderdaad stabieler en lijken ze zelfs een beetje te dalen. We hebben nog voldoende paprika’s hangen die geoogst kunnen worden. De kou heeft nauwelijks invloed gehad op de teelt. De regen speelt ons anderzijds wel parten, want ook al werken we met bedekte teelt, we zijn niet voor de volle 100% beschermd onder het plastic en er komt dan ook een moment dat het moeilijk wordt in de kassen te blijven doorwerken. In totaal hebben we zo ongeveer voor de helft minder werk op dit moment”, vertelt Ginés. “Bij de tomaat zijn er minder hoeveelheden omdat de rijping trager verloopt. Normaal doet de teler elke plant één keer per week aan om te oogsten, nu is dat om de twee weken”, legt de manager van Hortisol uit.

Het tomatenareaal in de provincie vertoont overigens een dalende trend, ten gunste van de teelt van andere kasgroenten zoals paprika's. “De tomatenteelt vereist meer handenarbeid dan andere groenten. Bovendien is de opbrengst per vierkante meter niet zo groot en zijn ook de prijzen de afgelopen seizoenen niet rendabel geweest. En als klap op de vuurpijl is er dan nog de toenemende concurrentie van de premium tomaten uit landen als Nederland of België en de volumes uit Marokko en Turkije”, somt hij op. "Van die twee vrees ik trouwens nog het meest Turkije", benadrukt hij.

Volgens de manager van Hortisol, een bedrijf dat groenten en fruit uit Almería in Europa, en dan vooral in Duitsland, Frankrijk en de Baltische staten op de markt brengt, zal de pas op de plaats die de plantengroei momenteel maakt nog de komende twee weken aanhouden. Daarna zal de teelt weer aanknopen met het gebruikelijke ritme. “Het is anderzijds wel mogelijk dat er eind maart/begin april een gat valt in de aanvoer, omdat er een paar takken aan de planten verloren zijn gegaan. Maar dat is misschien niet eens zo erg, want de winstmarges zijn vrij krap”.

 

Voor meer informatie:
Ginés González
Frutas Hortisol S.L.
Tel: +34 950550234
Mob: +34 670626792
gines@frutashortisol.es
www.frutashortisol.es

Publicatiedatum: