Jackie Leonard & Sons

Ierse importeur moet dag langer wachten voordat handel binnen is

De nieuwe Brexit-regels veroorzaken grote problemen voor Britse exporteurs naar Europa en vice versa. Ierse importeurs gaan ook door een lastige periode aangezien een fors percentage van de verse AGF die uit andere Europese landen en het VK wordt geïmporteerd het land voor 1 januari via de Engelse 'landbrug' bereikte, wat de snelste en kortste route was om Britse, Nederlandse en Spaanse groenten en fruit naar Ierland te krijgen.

Orders werden de ene dag geplaatst en de volgende dag kwamen de producten al in Dublin aan. Dit is nu niet langer het geval. "De douane-inklaring is een bron van zorg  en leidt ook tot vertragingen en achterstanden," zo vertelt Justin Leonard van het in Dublin gevestigde bedrijf Jackie Leonard & Sons.

Sommige Britse exporteurs zenden de producten nu eerst naar het Europese vasteland en verschepen het vervolgens vanuit Duinkerke naar Rosslare.

"Voorheen konden we tot 12:00 of 13:00 uur bestellen en onze producten de volgende dag om 11:00 uur in ontvangst nemen. Nu dienen we onze orders al voor 11:00 uur te plaatsen en moeten we twee dagen wachten voor de producten aankomen. Dit heeft ook gevolgen voor de prijzen, omdat deze snel veranderen in deze branche. Er komen nagenoeg geen groupagezendingen meer aan in Ierland en er is sprake van veel administratieve rompslomp bij de douane-afhandeling. Het is riskant wanneer een vrachtauto met versproducten bij de grens vast komt te staan. Het lijkt erop dat zowel de Britse als Ierse douane het elkaar alleen maar lastiger maken in plaats van samen te werken bij de aanpak van deze problemen." 

Na een periode van minder strenge maatregelen rondom de Kerst geldt er in Ierland nu weer een strenge lockdown, waardoor de handel sloom is. De foodservicesector ligt vrijwel stil. Toch heeft Justin het druk met leveringen aan ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen, evenals aan maaltijdbezorgdiensten. Ook zette hij tijdens de eerste week van de lockdown een bezorgdienst op voor groentenboxen en de afzet hiervan heeft een flinke groei doorgemaakt. 

“We zullen door deze onzekere periode heen komen, maar als zakenman vind ik het lastig. We weten niet wanneer en of een product aankomt, noch in welke conditie het verkeert. De sneeuwval in Spanje vorige week heeft voor nog meer vertragingen gezorgd. Er waren dagen bij dat we helemaal niets binnenkregen en op andere dagen kwamen er grote zendingen aan. Het is momenteel dus smullen of verhongeren."

Er zijn inmiddels meer rechtstreekse afvaarten vanuit Spanje, Frankrijk en België, waaraan ook grotere bedrijven meewerken. Dit zou dus een oplossing voor de langere termijn kunnen zijn, maar deze vergt wel meer tijd en is ook kwetsbaarder voor ongunstige weersomstandigheden.  

Voor meer informatie: 
Justin Leonard
Jackie Leonard & Sons Limited 
Tel: +353 1 873 3055
Mob: +353 86 867 4760
justin@jackieleonards.ie     
www.jackieleonards.ie      


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven