Zuid-Afrikaanse gembermarkt roodgloeiend

In Zuid-Afrika worden er op sociale media verhalen gedeeld over de schrikbarend hoge gemberprijzen in supermarkten. Nu er een tekort dreigt te ontstaan, gaan de prijzen volgens één teler 'door het dak'. 

Het binnenlandse seizoen zal volgende maand pas serieus op gang komen maar gembertelers hebben de markt nauwlettend gevolgd en zijn daarom eerder aan hun oogst begonnen. 

Rechts: Gemberoogst in Limpopo vorig jaar

Een teler in Lowveld zegt dat de gember nog jong is maar dat hij toch begonnen is met het oogsten van kleine aantallen om te kunnen profiteren van de goede markt.

“De gember is nog onrijp en we zouden deze niet rooien als de prijzen dit  niet waard zouden zijn. In dit stadium kan de gember nog verder groeien, dus als Zuid-Afrikaanse telers nu rooien dan moeten de prijzen dus wel goed zijn en dat is ook zo."

Hij voegt eraan toe dat de onrijpe gember snel dient te worden geconsumeerd.

De huidige prijs bedraagt €16,60 per kilo. De vraag wordt opgedreven door de toenemende waardering voor de vele medicinale eigenschappen van gember, waardoor de consumptie ervan onder Zuid-Afrikanen is toegenomen. 

Gember: best presterende groente van de afgelopen vijf jaar
"Anderzijds past dit bij de trend voor dit product dat de afgelopen vijf jaar uitzonderlijk goed heeft gepresteerd," merkt Jaco Oosthuizen op, directeur van het marktagentschap RSA.

Zuid-Afrikaanse gember van hoge kwaliteit op de markt in Johannesburg (Foto: Jaco Oosthuizen)

“De gemberprijs is nu al een hele tijd hoog en ook heel vorig jaar waren de prijzen sterk. Over het algemeen zijn de gemberprijzen sterker gestegen dan die van andere groenten, Het is zelfs zo dat gember de laatste jaren de best presterende groentecategorie in Zuid-Afrika was."

Hij is ervan overtuigd dat de vraag niet af zal zwakken en dat de aanvoer zal groeien, nu steeds meer telers gember gaan telen.

Hij benadrukt dat gember een groeiperiode van negen maanden heeft. "Het is een arbeidsintensief gewas en ook Covid heeft impact gehad op de beschikbaarheid op de binnenlandse markt."

"Er is prachtige gember van eigen bodem op de markt," zegt hij. "Gembertelers zullen het ijzer smeden als het heet is dit seizoen."

De lokale tekorten worden naast de import uit China ook aangevuld met biologische gember uit Zambia. 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven