Poolse appelseizoen ‘acceptabel’

Europese appelmarkt is vrij traag door de pandemie

Verwacht wordt dat het Poolse appelseizoen de komende maanden vrij traag zal verlopen. Een exporteur heeft het grootste deel van wat hij in voorraad had rechtstreeks op de Egyptische markt verkocht, maar handelt momenteel waar mogelijk nog op de Europese markt, met de pandemie in het achterhoofd.

"Ondanks de vele uitdagingen waarmee de Poolse appelproducenten werden geconfronteerd, is het over het algemeen een solide seizoen geweest," zegt Mohamed Marawan, eigenaar van de Poolse appelexporteur Sarafruit. "De Poolse appelen doen het over het algemeen goed, maar het kan altijd beter. Het grootste probleem is nog steeds de beschikbaarheid wat de kwaliteit betreft, want de vorst midden in het groeiseizoen heeft grote gevolgen gehad voor de appelen. Maar over het algemeen denk ik dat het een acceptabel seizoen was."

Sarafruit exporteert een groot deel van haar appelen naar de Egyptische markt. Volgens Marawan was de markt aan het begin van het seizoen zeer sterk. "Aangezien Egypte onze belangrijkste markt is, waren we blij dat deze markt aan het begin van het seizoen sterk was. De vraag was groot, omdat men had gewacht tot er Poolse appelen op de markt kwamen, of dat men überhaupt appelen aangeboden zou krijgen. Aangezien wij onze appelen niet in koelcellen opslaan, konden wij grote hoeveelheden rechtstreeks aan Egypte verkopen. Nadat we klaar waren met onze oogst hebben we die meteen voor een redelijke prijs verkocht."

Volgens Marawan heeft de Europese appelmarkt te lijden gehad onder de pandemie. Niettemin zal Sarafruit in februari beginnen te leveren aan enkele Europese supermarkten: "Wat de Europese markt betreft, verlopen de zaken vrij traag wegens Covid-19. Hotels en restaurants zijn nog steeds gesloten. Je kunt het niet vergelijken met het vorige seizoen, want de huidige situatie is uniek. We hebben echter gewerkt aan het openen van enkele deuren in het Europese supermarktnetwerk en hopen daar binnenkort de resultaten van te zien, aangezien we begin februari beginnen met onze export naar enkele Europese supermarkten."

"De prijzen zijn niet veel veranderd sinds het begin van het seizoen. De veranderingen die er zijn, hebben betrekking op de weinige variëteiten die momenteel in trek zijn. Voorbeelden zijn de Gala Royal, Red Prince en Golden variëteiten. De prijs aan het begin van het seizoen was erg goed, omdat de vraag ook groot was."

"Op dit moment is de prijs misschien 0,02 cent hoger. Ik verwacht dat de komende maanden langzaam en rustig zullen verlopen wat betreft de prijzen. Voor Sarafruit resteren er nog vier maanden om het seizoen af te sluiten, wat naar mijn mening over het algemeen een aanvaardbaar seizoen is geweest. Natuurlijk kan het nog beter, maar dat hangt af van de Covid-situatie in Europa en andere landen," besluit Marawan.

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
+48 537 935 155
office@sarafruit.eu
www.sarafruit.eu


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven