BLE-marktrapport week 2:

'Eerste Navelate sinaasappelen uit Spanje arriveerden ongebruikelijk vroeg'

Bij de blonde sinaasappelen overtroffen Spaanse Navelina's alle andere rassen qua hoeveelheid op de markt. Navel sinaasappelen uit Italië en Spanje evenals Salustiana uit Spanje vulden het aanbod aan. Uit Marokko stamden Salustiana en Navel. De eerste Navelate's uit Spanje arriveerden op een ongebruikelijk vroeg moment in het seizoen. Sneeuwval en lage temperaturen verbeterden de afzetmogelijkheden. Op verschillende plaatsen was er sprake van prijsverhogingen: zo trokken in München de prijzen van Turkse Washington Navel sinaasappelen aan. Vanwege het slechts weer in de Spaanse teeltregio's worden vanaf week 3 in z'n algemeenheid hogere prijzen verwacht.

Bij de bloedsinaasappelen domineerden de Italiaanse Moro, gevolgd door de Italiaanse Tarocco en Spaanse Cara Cara. Turkse Washington Sanguine bloedsinaasappelen waren in Berlijn zeer populair. Aan de niet bijzonder grote vraag kond zonder problemen worden voldaan. Als gevolg van een te groot aanbod liepen in Hamburg de prijzen uiteen. Op andere plaatsen bleven de prijzen meestal op hun bestaande niveau.

Appelen
Er stond een breed assortiment gereed, waarin de Duitse offertes nog steeds de basis vormden: Elstar, Jonagold, Jonagored en Boskoop zag men daarbij het meeste. Het Italiaanse aanbod verloor aan presentie en de Franse appelen waren eveneens niet meer zo relevant als voorheen.

Peren
De verkoop verliep onspectaculair. Wat betreft de beschikbaarheid weren er geen wezenlijke veranderingen. De vraag kon zonder problemen gedekt worden.

Druiven
Men zag verdeeld over de markt import uit Peru, Zuid-Afrika en Namibië, waarbij op sommige plaatsen de Zuid-Afrikaanse leveringen eerder zelden waren.

Klein citrus
Bij de mandarijnen kon men voornamelijk kiezen uit Spaanse Nadorcott of Clemenvilla. De uiterlijke eigenschappen van Israëlische Orri mandarijnen hadden zich verbeterd en overtuigden volledig.

Citroenen
Het aanbod aan Spaanse Primofiori citroenen breidde zich uit: op sommige plaatsen waren ze monopolieachtig vertegenwoordigd. Na de Primofiori citroenen hadden ladingen uit Turkije de meest prominente rol op de markt.

Bananen
De afzetcijfers bleven op een laag niveau. De afzetfrequentie viel vaak te gering uit. Bovendien ontbrak de continue goederenstroom richting school- en kinderdagverblijven.

Bloemkool
De prijzen tendeerden steil omhoog. Oorzaak hiervan waren de enorm beperkte leveringen uit Frankrijk, die tijdelijks slechts een aanvullende status hadden en op sommige plaatsen helemaal uit het aanbod verdwenen.

Sla
IJsbergsla kwam over het algemeen uit Spanje. De inval van de winter in de teeltgebieden leidde tot een afname van het aanbod. Naar aanleiding hiervan verhoogden de distributeurs hun prijzen.

Komkommers
De oogstomstandigheden verslechterden zich vanwege het zeer koude weer. Het aanbod nam dus af, wat resulteerde in prijzen die enorm omhoog klommen.

Tomaten
Er stond een breed assortiment klaar, hoewel het aanbod in z'n totaliteit was afgenomen. Over het algemeen kon er zonder moeite aan de vraag worden voldaan. Desondanks vertoonden de prijzen vaak een opwaartse trend.

Paprika's
Spaanse leveringen domineerden de markt. De vraag was eerder zwak en er kon dan ook zonder problemen aan de vraag worden voldaan. De prijzen van de rode, gele en groene paprika's kwamen over het algemeen redelijk met elkaar overeen.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven