Slechtste scenario tot nog toe vermeden maar impact van Brexit op AGF-sector stijgt: €55 mln

Nu de Brexit begint, monitort Freshfel Europe de stijgende impact op de versproductsector. De extra kosten worden al geschat op €55 miljoen. Het EU-VK handels- en samenwerkingsverdrag zorgt dat de sector handel kan blijven drijven over het Kanaal heen zonder heffingen en quota, waardoor de competitieve positie van Europese exporteurs in het VK blijft bestaan en er genoeg versproduct naar de Britse markt kan worden verscheept. De gefaseerde introducties van controles in het VK helpt de sector ook bij het aanpassen aan nieuwe grensgewoontes en fytosanitaire controles. Tot dusver heeft dit er voor gezorgd dat het slechtste scenario nog niet is bereikt en er nog geen chaos en lange rijen bij de grens tussen EU en VK de kwaliteit van bederfelijk product aan hebben getast. 

De sector staat echter al voor aanzienlijke extra kosten doordat nieuwe operationele procedures nodig zijn, inspecties en bureaucratie. Europese exporteurs vinden het nog steeds moeilijk aan te passen aan nieuwe praktijken en vereisten, bijvoorbeeld in relatie tot regels van origine voor export en re-export naar het VK. Nu de volledige vloedgolf nog moet komen en de introductie van SPS certificatie en controle die verwacht wordt in april en juli, wordt de volledige impact van de Brexit nog niet gevoeld door de sector. 

Het onderhouden van handelsrelaties over het Kanaal heen is essentieel voor zowel het VK als de EU, ondanks de onzekerheden die voortkomen uit de Brexit. De EU exporteert elk jaar meer dan 3,2 miljoen ton aan verse groenten en fruit naar het VK, en dat is 40% van wat het VK nodig heeft. De sector staat al voor extra kosten door Brexit, die neerkomen op zo'n €400 euro per vrachtwagen en kosten door extra douane en bijkomende kosten zoals salaris voor de douaniers, en extra logistieke kosten, en interne administratieve rompslomp. 

Deze bijkomende kosten zijn ook verschillend, afhankelijk van het type product en gemengde zendingen worden het meest geraakt door extra bureaucratie tot €500 per vrachtwagen. De totale jaarlijkse verhoging van kosten voor groente en fruit export vanuit de EU naar het VK is €55 miljoen, een last die zal worden gedragen door consumenten uit het VK. 

In april zullen de meeste groenten en fruit uit de EU een fytosanitair certificaat nodig hebben om het VK binnen te mogen en bij de administratie van sommige lidstaten duurt het 48 uur om documentatie te verwerken, omdat de vooruitgang in elektronische transmissiemogelijkheden langzaam blijft gaan. 

Algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe, Philippe Binard benadrukte dat: "Terwijl de situatie aan de grens nu stabiel is, wordt verwacht dat de handel wel last zal hebben van de introductie van SPS controles in de komende maand, die de mogelijkheid van 'precies op tijd' handel zal tegenhouden. "Europese exporteurs moeten nu certificaten van overeenstemming hebben voor marketing standaards, wat 36 uur kan duren, al worden deze niet gevraagd door autoriteiten van het VK bij import. De introductie van gehele SPS controles bij de grens en gehele procedures voor aangifte in juli, zullen Europese exporteurs nog meer moeite en kosten opleveren. 

De EU en het VK moeten blijven samenwerken om het eens te worden over meer handelsmaatregelen. Handelsdirecteur van Freshfel Europe, Natalia Santos, legde uit dat dit "de creatie van Groene Banen voor snelle invoer van bederfelijke waar en snelle invoering van elektronische transmissiekanalen voor fytosanitaire en andere certificatie" kan betekenen. 

"De EU en de lidstaten moeten ook meer doen aan het stroomlijnen van administratieve processen voor het verkrijgen van certificaten en het verhogen van flexibiliteit in export, bijvoorbeeld door het afzien van de eis voor een certificaat van overeenstemming voor marketingstandaarden."

Aan de kant van het VK vraagt de sector om meer transparantie, om geüpdatete importeisen, gerelateerde wetgeving en certificeringen, zoals fytosanitaire certificaatsjablonen en procedures voor voorafgaande kennisgeving, te zien te krijgen. De versproductsector heeft ook meer zekerheid nodig over de capaciteit van het VK om fysieke controles uit te voeren in juli, zowel aan de grens en in het land zelf, om meer vertragingen en kosten voor de keten tegen te gaan. De niveaus van fysieke controles in het VK zouden ook moeten laten zien hoe laag het fytosanitaire risico van verse producten uit de EU is.  

Voor meer informatie:
Freshfel Europe
info@freshfel.org
www.freshfel.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven