Leon De Kock - Grape Alliance

Afzet Zuid-Afrikaanse druiven normaal maar welke markt zal als volgende sluiten?

Leon de Kock, directeur van Grape Alliance in Hex River, zegt dat het bedrijf meer supermarktbestellingen uit Europa en het VK binnen krijgt, nu de druivenoogst in Orange River lager uitvalt als gevolg van regenschade. 

"Het is een beetje een stop-start-seizoen in Hex River Valley."

"De suikers ontwikkelen langzamer dan vorig jaar," zegt hij.

"Ons seizoen is niet zo vertraagd als dat in Orange River. Alle rassen, inclusief Crimson, dat we volgende week hopen te oogsten, hebben langer de rijd nodig om te rijpen. Het positieve hiervan is dat de druivenoogsten beter verdeeld zijn over het seizoen dan vorig jaar." 

In haar boomgaarden in Hex River worden momenteel rode Arra29-druiven en witte Arra-15-druiven verpakt. Het Namibische seizoen verliep soepel voor het bedrijf met een consistente kwaliteit en goede aantallen.

Problemen met de wind en de lagere productiviteit in de haven van Kaapstad als gevolg van Covid, deden het bedrijf besluiten de zendingen die eigenlijk bestemd waren voor twee schepen op de Maersk Luz te laden, die twee weken vertraging opliep in Kaapstad.

"Het schip met de eerste druiven uit Hex River voor de Europese en Britse markten zal de haven van Rotterdam binnenkort bereiken, zo'n twaalf dagen te laat. De Kock geeft aan dat hij niet blij is met deze situatie.

"De vraag naar druiven is stabiel en ondanks het feit dat de prijzen na Kerst zoals altijd zijn gedaald, bleven ze toch sterker dan verwacht," vervolgt Leon.  

"Het grote risico is nu de sluiting van markten vanwege Covid. Dit veroorzaakt onzekerheid. Het feit dat we orders kunnen leveren vanwege de lagere beschikbaarheid van druiven uit Orange River plaatst ons echter in een gunstige positie."

"70% van onze druiven zijn bestemd voor Europa en het VK."

Het bedrijf ziet dat de wekelijkse retailafzet is gestegen ten opzichte van vorig jaar en dat de zaken in tegenstelling tot tijdens de eerste lockdown normaal verlopen.

Handel met VK ook na Brexit als vanouds
Is er iets veranderd na Brexit? "Het voelt vooral anders voor Europeanen maar voor ons is er niets veranderd. We waren gewend aan al het papierwerk en de fytosanitaire certificaten."

Het transport binnen het VK verloopt wel iets trager dan gebruikelijk maar dat schrijft Leon toe aan Covid en niet aan Brexit. Deze vertragingen zijn echter niks bij de vertraging die zijn schip heeft opgelopen. 

Arra29-druiven worden voor Grape Alliance verpakt in Hex River valley (foto's: Leon de Kock)

Het bedrijf heeft geen Covid-besmettingen in haar pakstations gehad en één geval op het hoofdkantoor kon snel worden geïsoleerd zodat er geen verdere besmettingen plaatsvonden. 

Voor meer informatie: 
Leon de Kock
Grape Alliance
Tel: +27 23 354 8152
Email: leon@grapealliance.co.za
https://www.grapealliancemarketing.co.za/portal/home.xhtml


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven