Brazilië zet licht op groen voor Spaanse blauwe bessen

Freshuelva is blij met de positieve reactie van de Braziliaanse regering op de door de blauwe bessensector uit Huelva voorgestelde behandeling van het fruit. De protocollen werden overgemaakt door de Spaanse regering en de export van dit zachtfruit naar het Zuid-Amerikaanse land krijgt nu groen licht, waardoor Freshuelva jaren van inspanning beloond ziet met het openen van een nieuwe markt.

Het positieve antwoord van de Braziliaanse regering komt er nadat afgelopen november een delegatie van Braziliaanse inspecteurs een bezoek had gebracht aan de teeltfaciliteiten in de provincie Huelva, meer bepaald aan die van de bij Freshuelva aangesloten teeltbedrijven Freshuelva Euroberry en Grupo Medina.


 
Het doel van het bezoek was om ter plaatse na te gaan of werd voldaan aan de eisen zoals die zijn vastgelegd in de exportprotocollen waarover onderhandelingen liepen tussen Brazilië en Spanje. Als onderdeel van het proces van het openen van nieuwe markten in derde landen moeten er immers specifieke protocollen worden getekend, waarbij een van de vereisten het bezoek aan de geïnteresseerde teeltbedrijven is om te kunnen zien of de fytosanitaire eisen zoals die in de protocollen worden vastgelegd, worden nageleefd.

Freshuelva, dat via de Spaanse AGF-beroepsfederatie Fepex deelnam aan de organisatie van dat bezoek, waaraan ook het Andalusische ministerie van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Voedselvoorziening zijn medewerking had verleend, toonde zich heel tevreden met het nemen van deze laatste horde die binnenkort de afzet van blauwe bessen in Brazilië mogelijk moet maken.

Het Spaanse ministerie van Landbouw is samen met het ministerie van Industrie, Handel en Toerisme verantwoordelijk voor de onderhandelingen over en de ondertekening van de exportprotocollen bij de opening van nieuwe markten in derde landen voor Spaanse producten. Het doet dit in overleg met de sector, die te kennen geeft welke producten en naar welke landen het wil exporteren. Daarvoor wordt speciaal een Werkgroep Groenten en Fruit opgericht.

Naast het openen van de Braziliaanse markt, werkt Freshuelva voor de blauwe bessen ook aan de opening van andere exportmarkten zoals Canada, India of China.

In het afgelopen seizoen exporteerde de provincie Huelva bijna 55.000 ton blauwe bessen, 2% minder dan in 2019. Deze afzet had een waarde van bijna €317 mln, wat wel een toename inhield tegenover het voorgaande seizoen, namelijk van meer dan 14%.

Voor meer informatie:
Freshuelva
C/ Manuel Sánchez Rodríguez, 1

21001 Huelva (Spanje)
Tel: +34 959 248222
Fax: +34 959 258373
www.freshuelva.es

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven