Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt kiwi

Hoewel vorig jaar Nieuw-Zeeland een record in de kiwioogst noteerde, kampen de productieregio’s in het noordelijk halfrond juist met een daling in de volumes door o.a. weersomstandigheden. Het gaat om een daling van om en nabij de 8% in Spanje en Italië. Met minder kiwi’s op de markt maar met een redelijke vraag zijn de prijzen dit jaar iets hoger dan in vergelijking met vorig jaar. Naast de gele en groene kiwi wint ook de rode kiwi als nicheproduct aan populariteit. Vooral in China stijgen de prijzen voor dit fruit.

Nieuw-Zeeland: Recordoogst voor Nieuw-Zeelandse kiwi’s
Zespri stuurde de laatste zendingen van de Nieuw-Zeelandse kiwi's van dit seizoen in november, welke in december op bestemming aankwamen. In het seizoen 2020 verklaarde het bedrijf 49 gecharterde koelschepen en 17.829 gekoelde containers te hebben gebruikt om ongeveer 157 miljoen kartons van klasse 1 (600.000 ton Zespri SunGold, Green en Zespri Red kiwi's) naar consumenten in meer dan 50 landen over de hele wereld te verschepen. In totaal zijn er meer dan 87 miljoen kartons Zespri SunGold kiwi's en 70 miljoen kartons Green geleverd.

Het bedrijf geeft aan dat het weer een sterk seizoen was ondanks de coronapandemie. "We hebben het geluk gehad dat we met de steun van de regering en onze gemeenschappen konden blijven opereren en de oogst van dit seizoen aan consumenten over de hele wereld konden leveren", aldus een van de managers. “De bredere toeleveringsketen, inclusief het personeel in de haven van Tauranga, heeft ongelooflijk hard gewerkt om onze recordbrekende oogst dit seizoen te verzenden. Nieuw-Zeeland leverde dit seizoen opnieuw meer Zespri SunGold kiwi's dan Green met dit jaar de grootste oogst tot nu toe."

Duitsland: Zuid-Duitse kiwimarkt in de lift
De lage temperaturen zorgen voor een geringe vraag bij veel fruitsoorten. Kiwi’s zitten daarentegen vooral in Zuid-Duitsland in de lift. Het Europese seizoen is nog volop in gang met product uit Frankrijk, Griekenland en Italië. Frankrijk vorm daarbij met gemiddelde kiloprijzen van 3,24 Euro voor de grotere maten qua prijs de bovenlaag. Griekse waar ligt qua prijs rond de 1,59 Euro/kg, niet eens de helft van de Franse prijzen.

Na jaren van groei lijkt de kiwi-import in Duitsland licht te stagneren. In het eerste kwartaal van 2020 werd ca. 27.000 t geïmporteerd, ongeveer 5.000 t (15%) minder dan in het eerste kwartaal van 2019. Over het hele jaar verspreid werden in 2019 108.000 t kiwi’s geïmporteerd. Gemiddeld consumeren Duitsers ca. 1,3 kg kiwi’s per persoon per jaar. Dit is ten opzichte van 2018 een toename van ca. 15%. Italië is nog altijd hofleverancier en levert een slordige 60% van het totale volume. Nieuw-Zeeland en Griekenland volgen op ruime afstand.

Frankrijk: Kleine volumes op de markt
De productie in Frankrijk is dit jaar verwaarloosbaar gekeken naar de volumes. Dat maakt de prijsvorming voor het Franse product belangrijk en de goede kwaliteit met een hoge BRIX helpt daarbij.

Spanje: Hogere importkosten biedt kansen aan binnenlands product
De productie van Spaanse kiwi's is dit seizoen met 6 tot 8% gedaald ten opzichte van het vorige. De verkoop van de kiwi's uit Galicië en Asturië, de belangrijkste teeltgebieden in Spanje, begon in december met een overvloed aan grote maten. Kleine maten zijn duurder geworden en worden voor vergelijkbare prijzen verkocht als die van middelgrote kiwi's.

Volgens een Spaanse handelaar is de verkoop van kiwi's levendig en zijn de prijzen goed. “Dit seizoen is er niet veel tweedeklas of ondermaats fruit. Ook merken we minder concurrentie van Italiaanse en Griekse kiwi's, waarvan de oogst ook lijkt te zijn verminderd. De import is dit jaar duurder en dat geeft meer ruimte aan Spaanse kiwi's,” zegt hij. Het Spaanse kiwiseizoen zal eerder eindigen door de lichte daling van de productie en de goede afzet tussen eind maart en half april.

De verkoop van kiwi's in Spanje stijgt met gemiddeld 8% per jaar. Het is een belangrijk product voor de consumenten. Spanje heeft een van de hoogste consumpties per hoofd van de bevolking. (3 kilo per jaar, per inwoner).

Italië: Export groene kiwi zal vanaf februari toenemen
Kiwi's blijven tijdens de pandemie een van populairste fruitsoorten op de Europese markt. De verkoop van groene kiwi’s verloopt goed en is zowel qua kwaliteit als qua prijs redelijk te noemen, ondanks de Griekse concurrentie in Europa. Vanaf half februari wordt daarbij verwacht dat de vraag, en daarmee de prijzen op de markt, zullen toenemen. Zeker richting het Paasfeest toe in het voorjaar. Het is ook vermeldenswaard dat de biologische groene kiwi's goed presteren, waarvan de vraag en prijzen wereldwijd toenemen, vooral in Noord-Amerika.

Naast de groene kiwi’s teelt men in Italië ook gele kiwi’s. De productie in 2020 was vrij laag in Italië, hoewel er verschillen zijn tussen teeltgebieden. De productie neemt gestaag toe, maar dit was niet voldoende om aan alle vraag op de markt te voldoen. De gele kiwi wint immers aan populariteit ten opzichte van de groene kiwi. Een nicheproduct is nog altijd de rode kiwi met beperkte partijen op de markt. De prijsvorming is echter boven verwachtingen.

Griekenland: Iets hogere prijzen dan vorig jaar
Griekenland heeft dit seizoen sterke volumes, de kwaliteit ziet er goed uit, maar de maten zijn wat kleiner dan vorig jaar. De vraag is redelijk goed. Het coronavirus heeft ertoe geleid dat verschillende landen meer maatregelen hebben genomen, maar het is niet te verwachten dat dit het Griekse kiwiseizoen zoveel zal beïnvloeden, aangezien de Griekse exporteurs de richtlijnen volgen. Ze zijn voorzichtiger met hun werknemers tijdens de productie. De prijzen zijn iets hoger dan vorig seizoen.

Turkije: Relatief nieuwe exportmarkt
Kiwi is relatief nieuw voor Turkije als het gaat om het exporteren van fruit. Diverse bedrijven exporteren dit jaar hun eerste kiwi's op grotere schaal. Hun doelmarkten zijn het Midden-Oosten, Italië en Spanje. Rusland is ook een potentiële markt, evenals Duitse supermarkten. De Turken voelen de concurrentie uit Griekenland en Italië, maar voelen dat ze zeker kunnen concurreren op het gebied van kwaliteit en prijzen.

Zuid-Afrika: Minder vraag door klappen in toeristenbranche
De teelt van de lokale Hayward-kiwi’s vangt pas aan in maart wat betekent dat de kiwi’s op de Zuid-Afrikaanse markt nu worden geïmporteerd vanuit Italië en Spanje. Veel van de vraag naar kiwi’s komt normaal vanuit de toeristenbranche die door het coronavirus een gevoelige klap heeft gehad. Een marktagent ziet dat er het hele jaar door kiwi’s op de markt aanwezig zijn. Na het Italiaanse seizoen gaat men gelijk over naar Nieuw-Zeeland. Het binnenlands product vult daarbij de gaten. Er worden wel meer gele kiwi’s aangeplant die bestemd zijn voor de exportmarkt op het moment dat Nieuw-Zeeland nog niet in het seizoen is.

Verenigde Staten: Goede aanvoer en sterke prijzen
De oogst in Californië was het afgelopen seizoen iets kleiner in volume maar met veel grote maten. Momenteel heeft de staat nog rond de 60% van de kiwi’s op voorraad waarmee men op schema loopt. De vraag is goed en de prijzen zijn redelijk stabiel, ze liggen door de kleinere oogst ook hoger dan vorig jaar.

Canada: Indicaties wijzen op mogelijk gat in de markt dit jaar
De aanvoer van kiwi’s komt in Canada momenteel uit Europa. Vooral uit Griekenland en Italië hier en daar aangevuld met Spaans product. De volumes zijn echter lager dan in het vorige seizoen. De vraag is ondertussen stijgend wat volgens een importeur in Ontario normaal is voor na de Kerstdagen. De coronapandemie heeft de vraag naar kiwi’s echter ook geen windeieren gelegd mat een hogere omzetstijging voor zijn bedrijf als gevolg. De prijs op de markt is door het coronavirus ook hoger dan vorig seizoen en de verwachting is dat deze in februari verder zal stijgen.

De stevige vraag kan leiden tot een vroegtijdig einde van de Europese voorraden en dus met mogelijke tekorten. Dat kan tot een klein gat in de markt leiden. Het is immers de verwachting dat Chili een week later zal gaan starten en voor het aankomende seizoen in Nieuw-Zeeland is er nog geen definitieve oogstraming. Het is volgens de importeur ook maar de vraag of er kiwi’s beschikbaar blijven voor de export vanuit Europa of dat Italië en Griekenland meer partijen in eigen land zullen houden.

China: Lagere exportcijfers, alleen de rode kiwi deed het dit jaar goed
De totale export van Chinese kiwi's is dit jaar lager dan in voorgaande jaren. Met name de prijzen groene en gele kiwi’s zijn gedaald en de verkoop was slecht. De markt voor rode kiwi’s daarin tegen was gunstig met een prijs die meer dan verdubbelde.

De veldprijs van de rode kiwi is dit seizoen lager dan in voorgaande jaren. De kwaliteit van het fruit en de houdbaarheid zijn goed, later heeft de marktprijs de oogstprijs bijna verdubbeld. Social Media in China heeft een grote rol gespeeld in het aantrekken van deze markt. Een groot aantal vruchten werd in korte tijd via live-uitzending verkocht, wat resulteerde in een verminderde voorraad en een snelle prijsstijging.

Qua export is de rode kiwi een high-end product op de overzeese markt. De prijs is veel hoger dan die van groene en gele kiwi's. Zuidoost-Azië is momenteel de belangrijkste markt voor deze variëteit maar ondervindt veel hinder van het coronavirus op de overzeese markt. Dat heeft geresulteerd in een lagere export in vergelijking met voorgaande jaren. De markt voor geïmporteerde kiwi’s was dit jaar ook niet positief te noemen. De gele kiwi Dori en groene kiwi Hayward uit Italië hadden een slechte afzet in China. Eén van de redenen is dat minder productie leidde tot een hogere prijs. Bovendien zijn de transportkosten erg hoog op het moment. Om risico's te voorkomen, hebben veel Italiaanse bedrijven hun export naar China verlaagd.

Voor volgende week: Overzicht wereldmarkt blauwe bessen