Michael Kowalski (Rust Gebr. GmbH) over de marktsituatie op de groothandelsmarkt in Hannover

"Omzet in de grootkeukens konden ongeveer overeind worden gehouden"

Voor de handelaren op de groothandelsmarkten was 2020 vanwege corona zonder twijfel een zeer spannend jaar. Ook de eerste helft van 2021 staat in het teken van de crisis. Voor veel traditionele groothandelsbedrijven die hier al lang gevestigd zijn gaat langzaam maar zeker de rek eruit. We spraken met Michael Kowalski, de directeur van Rust Gebrüder GmbH, één van de oudste bedrijven op het handelsterrein in Hannover.

Strikt genomen is de firma Rust GmbH niet op de groentengroothandelsmarkt gevestigd, maar op de aangrenzende bloemengroothandelsmarkt. De groothandelsmarkt bedient overwegend gespecialiseerde regionale retailers en weekmarkthandelaren. In tegenstelling tot de horeca heeft juist deze afzettak van de virusgolf geprofiteerd, weet Michael. "In de weekmarkthandel werd juist tijdens de eerste lockdown duidelijk meer verkocht dan anders. Wij hebben ons daarentegen overwegend op de grootkeukens - bijvoorbeeld ziekenhuizen, kantines, verzorgings-huizen en dergelijke - gespecialiseerd. Maar ook in deze tak was de afzet zeer stabiel en konden de omzetten overeind worden gehouden." 


Michael Kowalski (r) en zijn zoon staan samen aan het roer van het groothandelsbedrijf uit Hannover.

Normalisering van de omzetten
Nu tijdens de tweede lockdown hebben de omzetten op de groothandelsmarkt zich weer enigermate genormaliseerd, ziet Michael. "De kersthandel was bijvoorbeeld tevredenstellend, maar het wegvallen van de plaatselijke kerstmarkten was ook bij ons duidelijk voelbaar. Aan de andere kant vinden de regionale weekmarkten nog steeds plaats, hier wordt ook nog steeds een aanzienlijke omzetstijging geregistreerd. Bovendien leven we in vergelijking met andere grote steden - bijvoorbeeld Berlijn of Hamburg - minder van toerisme. Ik zou me voor kunnen stellen dat we daardoor in z'n algemeenheid minder omzetverlies geleden hebben."

Ook wat betreft de productinkoop ziet men tot nu toe geen grote problemen. "Vanwege de kou-inval in Spanje was er korte tijd sprake van productschaarste. Dat heeft zich inmiddels echter weer genormaliseerd. Over het algemeen hebben we minder exoten in het aanbod, omdat deze producten nu vanwege de horecasluiting minder af worden genomen. Hierdoor zijn ook onze voorraden bij de exoten aanzienlijk gereduceerd."


Het bedrijf Rust is vast verankerd in de regionale verzorging en blikt terug op een bijna honderdjarige bedrijfsgeschiedenis.

Binnenkort een generatiewisseling
Ondanks de actuele uitdagingen kijkt Michael Kowalski met vertrouwen naar de toekomst. Men verwacht vanaf april geleidelijk versoepelingen van de coronavoorschriften. Ook op de lange termijn is het traditionele bedrijf goed opgesteld. "Volgend jaar vieren we ons honderdjarig bedrijfsjubileum. Mijn zoon is reeds werkzaam binnen het bedrijf en zal de firma binnenkort in de vijfde generatie verder runnen. We hebben dus een goede opvolger gevonden", luidt het afsluitend.

Voor meer informatie:
Rust Gebrüder GmbH
Michael Kowalski
Großmarkt Stand 41-43
Am Tönniesberg 16-18
30453 Hannover (Großmarkt)
Telefoon: 0511 / 46 44 40 u. 46 44 31
Fax: 0511/ 46 74 73
E-mail: info@rust-gebrueder.de 
www.rust-gebrueder.de  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven