Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Italiaanse Candonga aardbeienseizoen start met uitstekende vooruitzichten

De Italiaanse regio Basilicata is ideaal voor het telen van aardbeien en veel telers roemen deze teelt. De oogst van het Sabrosa-ras, dat onder de merknamen Candonga en Candonga Top Quality op de markt gebracht worden, verloopt erg goed dit seizoen en de verwachtingen zijn dan ook hoog.

Dit jaar hebben de gunstige weersomstandigheden en de vroege transplantaties, uitgevoerd volgens het onderzoeksprogramma van Planasa, bijgedragen aan de goede ontwikkeling van de teelt in Basilicata. Het klimaat staat garant voor een hoge opbrengst en een juiste vegetatieve ontwikkeling van de plant. Dit zorgt ervoor dat er de komende maanden een regelmatige en constante aanvoer zal zijn.

Voor dit aardbeienseizoen is 570 ha met het Sabrosa-ras aangeplant, een aardbei die nog steeds zeer populair is op de Italiaanse markt vanwege de kwaliteit. De technisch-commerciële groep Planitalia voorspelt dat er dit seizoen 24.000 ton van deze aardbeien op de markt worden gebracht.

“We zijn al jaren bezig met de aardbeienteelt in Basilicata en we blijven ook nu weer trouw aan het Sabrosa-ras. De markten vragen erom vanwege de goede eigenschappen. Het werkt in ons voordeel dat deze teelt beperkt is tot onze regio, omdat we een identiteit hebben gecreëerd en het ras komt op deze manier erg goed tot zijn recht”, zegt Antonio Zani van Granfrutta Zani, dat de aardbeien afzet onder het merk Candonga Top Quality.

“Al onze planten zijn van het Sabrosa-ras en deze worden vermarkt onder het merk Candonga Top Quality. Dit jaar worden er uitstekende prestaties behaald en de teelt laat een homogeniteit zien, waardoor we de oogst goed kunnen plannen. Deze week zullen de eerste batches worden geoogst. We hebben veel vertrouwen in het komende seizoen”, zegt Giovanni Manolio van het gelijknamige bedrijf.

“We zijn tevreden met het verloop. De komst van de Candonga-aardbeien is een emotioneel moment voor de telers, omdat zij hun ziel en zaligheid erin leggen. Dit jaar in het bijzonder, omdat Candonga voor het eerst in de geschiedenis uitsluitend in Basilicata wordt geteeld. De planten van het Sabrosa-ras zijn namelijk exclusief gedistribueerd aan de telers in deze regio, die nu een exclusief product voor de internationale markten telen”, zegt Loris Gentile, manager bij PlanItalia.

“De sleutel ligt bij de kwaliteit van de plant en dat hebben we te danken aan het goede werk van de kwekerijen in Polen en Spanje. Daarnaast hebben de telers in Basilicata ervaring met het beheer en dat zorgt ervoor dat we topaardbeien leveren. Dit jaar is bijzonder, omdat het ras nu echt volwassen is. Dit wordt beloond met een perfecte oogst en namens PlanItalia zullen we de telers blijven steunen”, zegt Nino Foraboschi, directeur van PlanItalia.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven