Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zonder overbodige administratieve rompslomp voortvloeiend uit nieuwe Indiase verordening voor GGO-vrij certificaat

Freshfel Europe vraagt EU Commissaris om snelle oplossing om AGF-export naar India veilig te stellen

Freshfel Europe dringt bij Vladis Drombrosk, de Europese commissaris voor de Handel, aan op een snelle oplossing voor een nieuwe Indiase importverordening die eist dat een aantal verse groente- en fruitsoorten vergezeld gaan van een certificaat dat aantoont dat zij GGO-vrij zijn. De Indiase verordening zal op 1 maart ingaan en leiden tot overbodige administratieve rompslomp aangezien voor geen enkele van de genoemde gewassen GGO-teelt is toegestaan in de EU, waardoor deze eis niet relevant en onnodig omslachtig is.

Onlangs heeft Freshfel Europe in een brief aan Bombroski haar zorgen geuit over de nieuwe Indiase eis met betrekking tot het 'GGO-vrij' certificaat. De vrees bestaat dat de Indiase verordening, die op 21 augustus 2020 werd aangenomen, zal leiden tot extra administratieve werkzaamheid en kosten voor Europese exporteurs die hun producten naar deze groeiende markt exporteren. Diverse AGF-categorieën worden geraakt door de nieuwe verordening, waaronder appelen, bonen, aubergines, meloenen, pruimen, paprika's en tomaten.

De nieuwe eis zou eigenlijk al op 1 januari 2021 worden ingevoerd maar werd uitgesteld naar 1 maart 2021. De Europese Commissie slaagde erin uitstel te krijgen om zich voor te kunnen bereiden op de eis voor het 'GGO-vrij' certificaat. Philippe Binard, algemeen afgevaardigde van Freshfel Europe: "Hoewel we blij zijn met het uitstel van de maatregel, blijft het belangrijk dat er een praktische oplossing gevonden wordt voor de nieuwe datum van inwerkingtreding. Voor geen van de producten die worden genoemd in de verordening is de GGO-teelt toegestaan in de EU. Zolang er geen duidelijk is over de eis verkeren Europese exporteurs in onder onzekerheid over zendingen die na 1 maart in India aankomen. In deze maand is doorgaans sprake van een exportpiek. Zo bedroeg de export in maart 2019 ruim 20.000 ton. 

In oktober en november vorig jaar veroorzaakte de onduidelijkheid omtrent de Indiase verordening onrust bij de voorbereidingen voor het nieuwe exportseizoen, dat in de periode van januari tot april normaliter zijn piek bereikt. De planning van exporteurs werd beïnvloed door de lange transittijd naar India, de onzekerheid over wanneer de eis in ingevoerd zou worden en welke instanties in de lidstaten belast zouden worden met de certificering. Deze onzekerheid heeft geleid tot een ongelijk speelveld voor Europese exporteurs. Binard: "Freshfel Europe dringt bij de EU aan op het verschaffen van duidelijkheid in deze situatie. Freshfel Europe steunt de Europese AGF-export en het voorstel van de EU om individuele certificering te vervangen door een algemene EU-verklaring die gebaseerd is op de garantie die het wettelijk kader inzake GGO's van de EU biedt. 

Freshfel Europe verwacht dat de verdere onderhandelingen, waaronder de ontmoeting tussen de EU en India op 22 januari, kunnen leiden tot een doorbraak. Natalia Santos, directeur van Freshfel Europe: "Wanneer iedere zending individueel dient te worden gecertificeerd dan zal dit leiden tot een overbodige administratieve last voor EU-lidstaten en de Indiase autoriteiten, evenals voor de AGF-sector. "

Freshfel Europe meent dat een bevredigende en snelle lange termijn oplossing de continuïteit van de handel ten goede zal komen en een gunstige omgeving zal creëren voor de groei van de export van verse AGF naar deze strategische markt zonder overbodige eisen. Santos: "We hebben er vertrouwen is dat de EU-wetgeving inzake GGO's en traceerbaarheid en het feit dat de GGO-teelt van groenten en fruit in de EU niet is toegestaan de Indiase autoriteiten ervan zal overtuigen om Europese AGF van deze lijst voor het verplichte GGO-vrij certificaat te schrappen."

De afgelopen jaren heeft de Europese export van verse groente- en fruit naar India een sterke groei doorgemaakt, met een piek in 2019, toen de export bijna 100.000 ton bedroeg en een waarde van €82,5 mln vertegenwoordigde. De EU exporteert met name appelen (88% van de export), peren, pruimen en kiwi's. Italië, Polen, Nederland, Frankrijk, Spanje, België en Griekenland behoren tot de voornaamste exporteurs. 

 

 

Voor meer informatie: 
Freshfel Europe
Email: info@freshfel.org
www.freshfel.org 

Publicatiedatum: