Na Brexit is de Britse markt toegankelijker voor Zuid-Afrikaanse citrus

Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke markt voor de Zuid-Afrikaanse citrussector, die naar verluidt 9,5% van de citrusexport van het land in 2019 voor zijn rekening nam. Alleen Nederland had een groter aandeel (17%). Nu het VK uit de EU is gestapt, betekent dit ook veranderingen voor de regelgeving voor de Zuid-Afrikaanse citrussector. En die pakken zo te zien gunstig uit.

"Nu het VK niet langer onderdeel is van de Europese Unie, kunnen we de regelgeving en de invoercontroles specifiek afstemmen op de behoeften van Groot-Brittannië in plaats van op die van de EU," vertelt een woordvoerder van de Britse High Commission in Zuid-Afrika. "De invoer van citrus in Noord-Ierland blijft momenteel echter onderworpen aan de fytosanitaire invoervoorschriften van de EU."

Dit betekent dat Zuid-Afrikaanse producenten nu citrus naar Groot-Brittannië kunnen exporteren zonder dat zij een fytosanitair certificaat nodig hebben of van tevoren van hun voornemen op de hoogte moeten worden gesteld. Dit vermindert de bureaucratie en stelt de producenten in staat om sneller te reageren op veranderingen in de Britse marktvraag.

Zuid-Afrikaanse citrusexporteurs worden nu niet langer geconfronteerd met quotabeperkingen bij de uitvoer van hun producten naar het Verenigd Koninkrijk, wat wel het geval was toen het land nog lid was van de EU. "Zij kunnen nu zoveel mogelijk citrus naar het Verenigd Koninkrijk uitvoeren, met inachtneming van beperkingen in verband met de seizoensgebonden tarieven en eventuele extra regelgeving inzake dumping."

Bron: Engineering News
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven