Chili: Grotere goede druivenoogst

Het druivenseizoen in Chili is veelbelovend van start gegaan. "We zijn half december begonnen met oogsten in Copiapó," zegt Nicolas Damm van Rio Blanco. "Op dit teeltbedrijf eindigde de oogst vorige week en nu zijn we verhuisd naar de 4e regio en alle andere teeltgebieden beginnen nu op gang te komen. Maar het is nog vroeg in het seizoen en we hebben nog maar zo'n 5% van de totale oogst binnengehaald," voegt hij eraan toe.

Hogere opbrengsten en betere kwaliteit dan vorig jaar
Het seizoen is dit jaar op tijd begonnen en dankzij de gunstige weersomstandigheden lijkt de opbrengst en de kwaliteit goed te zijn. "Gedurende het hele voorjaar en de vroege zomer was het klimaat mild en ik heb gezien dat de kwaliteit van de druiven goed is met mooie maten. De droogte was vorig jaar veel ernstiger, wat de kwaliteit van het gewas negatief beïnvloedde, maar gelukkig zien we dit jaar grote verbeteringen wat de kwaliteit van de druiven betreft in vergelijking met vorig jaar," zegt Damm.

Naast de betere kwaliteit dit seizoen, zijn de volumes dit jaar ook gestegen. "Door de droogte van vorig jaar hadden de kwaliteitsproblemen bij de druiven vooral te maken met de grootte. Nu oogsten we volle druiventrossen, waardoor het totale volume natuurlijk ook toeneemt," legt Damm uit.

"Rio Blanco zal dit seizoen 10-15% meer kunnen oogsten en dat komt ook door het in productie komen van onze nieuwe druivengaarden," zegt Damm "Dat is iets wat in de gehele Chileense sector het geval is. De laatste ramingen voor dit seizoen komen uit op 74 miljoen kartons tot iets meer dan 83 miljoen kartons, en dat komt onder andere door de meer gevulde druiventrossen die we dit jaar kunnen oogsten. Daarnaast zijn er in de afgelopen 3-4 jaar veel veranderingen geweest in de rassensamenstelling van de plantages, waarbij er geleidelijk aan nieuwe rassen in productie komen en de volumes elk jaar toenemen."

Coronapandemie blijft de sector uitdagen
De vraag naar druiven is volgens Damm nog niet erg groot. "De Verenigde Staten is onze grootste markt en omdat het Californische seizoen iets langer duurde, verwachten we dat dit de vraag zal beïnvloeden. Daarom is de meerderheid van de foodretailers pas onlangs overgestapt op importdruiven en is de vraag nog niet erg groot. Maar we hopen op meer beweging in de komende weken." Er is minder vraag naar blauwe druiven dan gewoonlijk vanwege de pandemie. "De Amerikaanse detailhandelaren nemen niet veel af van deze druiven, zij gaan liever voor de groene en rode rassen," voegt Damm toe.

"De beschikbaarheid van arbeidskrachten is dit seizoen zeer beperkt geweest, vooral door de pandemie," zegt Damm. "Er spelen veel factoren mee: er zijn minder buitenlandse werknemers, overheidssubsidies stimuleren werknemers niet om weer aan het werk te gaan, en dan zijn er nog veel mensen die niet kunnen werken omdat ze thuis moeten blijven bij de kinderen, die nu niet naar school gaan. Voorlopig is het ons gelukt, maar we hebben niet zoveel personeel als we zouden willen. Naarmate de volumes toenemen, zou het wel eens zorgelijker kunnen worden."

Vooruitkijkend concludeert Damm: "We hebben slechts ongeveer 5% geoogst, dus we hebben nog het hele seizoen voor de boeg. Ik denk dat het vanuit het oogpunt van de markt een moeilijk seizoen zal worden vanwege de pandemie en de economische recessies die deze heeft veroorzaakt. We zijn optimistisch omdat we de markt op gaan met goed fruit - goede grootte, goede kwaliteit en goede volumes - en we hopen het gedurende het hele seizoen te kunnen blijven aanbieden."

Voor meer informatie:
Nicolas Damm
Rio Blanco
+56 2 2307 4100
nicolas.damm@rioblanco.net
www.rioblanco.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven