Van de Kirei banaan wordt in Japan zelfs de schil opgegeten

Tien jaar na het nucleaire ongeval in Fukushima is de teelt van groenten en fruit weer hervat in deze Japanse prefectuur die vóór de aardbeving van 2011 bekend stond als een rijk landbouwgebied. Er werd een periode van tien jaar inactiviteit nodig geacht om weer een veilige consumptie van groenten en fruit uit de regio te kunnen garanderen. Een van de producten die er aan kracht wint door zijn innovatieve karakter zijn bananen met eetbare schil. In het land van de rijzende zon worden ze Kirei genoemd, wat 'mooi' betekent.

De bananentelers hebben zojuist een oogst van hoge kwaliteit gehad waarmee ze hopen weer aan te knopen met de voorheen winstgevende teelt van groenten en fruit na een gedwongen periode van inactiviteit. Maar de bananen zullen niet bepaald goedkoop zijn, want één banaan kost bijna 300 yen (€2,40). Toch is er iets wat ze speciaal maakt en ze onderscheidt van de concurrentie: de eetbare schil.

Source Bananalabel Catalog
Copyright Bananalabel Catalog 

Japan poogt met de eigen bananenteelt meer zelfvoorzienend te zijn, maar voorlopig is het nog aangewezen op importproduct, voornamelijk uit de Filipijnen. De banaan werd na de Tweede Wereldoorlog erg populair in Japan. In 2015 importeerde Japan 605.492 ton bananen ter waarde van €229 mln.

Bananen uit de vrieskou
Kirei-bananen zijn overigens niet de enige bananen in Japan met een eetbare schil. Daar kan je immers op de markt ook een variëteit vinden waarvan de jonge boompjes eerst ingevroren worden bij een temperatuur tot 60 graden onder nul om dan later na ontdooiing geplant te worden.

Deze bijzondere bananen luisteren naar de naam Mongee Banana en ze zijn ontwikkeld door de wetenschappers van D&T Farm, een bedrijf dat het koude klimaat van 20.000 jaar geleden nabootst, toen de eerste planten bij de ontdooiing begonnen te ontkiemen. Op deze manier wordt de groei van de plant gestimuleerd en ontwikkelen de bananen ook een zeer dunne en eetbare schil. Terwijl de meeste bananenplanten twee jaar nodig hebben om volwassen te worden, zijn de Mongee-planten na slechts vier maanden al volgroeid. Op de website van D&T Farm wordt ook vermeld dat de schil van Mongee bananen tryptofaan kan bevatten, wat in sommige onderzoeken in verband wordt gebracht met de aanmaak van serotonine, vitamine B6 en magnesium.

Bron: alimente.elconfidencial.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven