Spaanse citrusprijzen lagen in 2020 ruim boven vijfjarig gemiddelde

Volgens het citrusdashboard van de Europese Commissie (update van 7 januari 2021), zijn de prijzen van Spaans citrus, waarbij de waarde van het verpakte goed als referentie wordt genomen, in 2020 met gemiddeld €0,59 per kilo of 19% toegenomen tegenover het gemiddelde van de voorgaande vijf seizoenen.

Ook het citrus in andere Europese teeltlanden steeg, en zelfs meer dan in Spanje: in Italië met 24%, in Portugal met 26% en in Griekenland met 27%. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat deze landen veel minder citrus telen en exporteren en dus een hogere prijs vaststellen.

Dit statistische AGF-rapport opgesteld door de Europese Commissie heeft tot doel meer transparantie en een kortetermijnanalyse te bieden aan een sleutelsector voor de landbouw in de Europese Unie. Groenten en fruit zijn goed voor ongeveer 24% van de totale waarde van de landbouwproductie in de EU.

De Spaanse socialistische Europarlementariër Inmaculada Rodríguez-Piñero geeft aan dat deze gegevens de sector van dienst kunnen zijn om het probleem van de prijsvolatiliteit aan te pakken door weloverwogen beslissingen te nemen, vooral wanneer er op een bepaald moment in het seizoen marktverstoringen of -crises plaatsvinden.

Verenigde Staten en Rusland
Het dashboard van de Europese Commissie geeft aan dat de grootste citrusimporteurs Rusland (1,7 mln ton) en de Verenigde Staten (1,3 mln ton) zijn. Deze deuren zijn echter gesloten voor Spaans fruit na het Russische embargo op Europees voedsel in 2014 en de Amerikaanse importtarieven van 25% op Europese mandarijnen. Landbouworganisaties, bedrijven en telersverenigingen vragen dan ook al langer aan de Europese Commissie deze patstelling te doorbreken. 

Met betrekking tot de teelt wijst het dashboard van de Europese Commissie op een gelijkblijvend sinaasappelareaal in 2019 (140.300 hectare), de daling van het mandarijnenareaal tot 105.600 hectare en de groei met 5% van het citroenenareaal tot 46.800 hectare, vooral gestuwd door de grotere winstgevendheid van deze teelt.

Bron: levante-emv.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven