Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vraag naar citrus stabiliseert na vorst in Spanje

"Dit jaar wordt er weer gespeculeerd met de late citrusrassen"

Het Spaanse citrusseizoen zit in de overgang tussen de eerste en de tweede seizoenshelft. Deze week komen de laatste partijen Clemenules op de markt en begint het aantal leveringen van onder meer Nadorcotts, Tango’s en Ortaniques geleidelijk aan toe te nemen. Bij de sinaasappelen worden in Andalusië al Navels en de eerste Navel Lates geplukt.

“De voor de markt beschikbare hoeveelheden Clemenules zijn dit jaar aanzienlijk gedaald, zowel door gebrek aan kalibers als door kwaliteitsproblemen. De regens van de voorbije weken hebben de kwaliteit overigens ook geen goed gedaan”, zegt Alfons Royo, manager van het bedrijf Royo Fruits. “Samen met de inspanningen om de coronamaatregelen te handhaven heeft dit ervoor gezorgd dat de productiekosten dit jaar zijn gestegen, maar de inkoopverantwoordelijken van de grote afzetketens en groothandelsmarkten lijken dit nog niet begrepen te hebben. Gelukkig kan dit jaar de volledige Clemenules-oogst op de markt worden gebracht en dat is toch al een tijdje geleden”.

Volgens de citrusteler en -exporteur doet zich in deze tweede seizoenshelft een trend voor die ook vorig jaar opdook. “Er wordt weer wat meer gespeculeerd met het citrus. Er worden bedragen neergeteld die eigenlijk niet overeenkomen met de markt. Eind vorig seizoen was er inderdaad een buitensporige vraag naar citrus door het uitbreken van de pandemie, maar ik denk niet dat ditzelfde ook nu gaat gebeuren. Ik herinner mij nog goed onze teleurstelling bij de ineenstorting van de prijzen voor de eerste Spaanse Navelina’s na de exorbitante prijzen voor de zomersinaasappelen van het zuidelijk halfrond”.

Door de sneeuwstorm en de vorst van de afgelopen twee weken is de beschikbaarheid van citrus fors beperkter. “De wegen lagen vol sneeuw, wat het transport bemoeilijkte en een rem zette op de export naar de rest van Europa. Aan de andere kant zorgde de regen ervoor dat er dagenlang niet geoogst kon worden. Wie niet goed had gepland, bleef achter met een leeg magazijn. Gedurende meerdere dagen was de vraag groter dan het aanbod. Nu we geen vorst meer hebben, is de vraag weer gestabiliseerd. De vraag is zelfs eerder laag te noemen”, legt Alfons Royo uit.

"De rijping van de late rassen loopt zo’n 20 dagen voor op z’n tijd. Dat zal zeker positief zijn voor de export naar de Europese markten, waar de consument fruit in handen zal krijgen met een heel goede smaak. Anderzijds beperkt dit gegeven de mogelijkheid om te exporteren naar overzeese markten. Vorig jaar waren er vooral logistieke problemen om citrus naar verre markten zoals China te sturen en nu vermoed ik dat de overzeese export evenmin zal aantrekken. Het is overigens nog onzekerheid troef en er zijn nog steeds onvoldoende garanties op logistiek vlak”.

Royo Fruits levert ook aan de Britse markt, waar de Brexit voor vertraging heeft gezorgd bij de douaneafhandeling. "Wat ons het meest opvalt, is de toename van de benodigde documentatie om de grens te mogen passeren. Het houdt ook een lichte stijging van de kosten in, maar de verkoopprijzen zijn nog steeds goed. Laten we hopen dat er alsnog geen tarieven zullen worden toegepast op Spaanse mandarijnen en sinaasappelen, want in dat geval zal de Britse markt zijn aantrekkingskracht volledig verliezen”.

Voor meer informatie:
Alfons Royo
Royo Fruits SL
Tel: +34 977 71 91 51 (Spanje)
Mob: +34 655 162 643
royofruits@royofruits.com
www.royofruits.com

Publicatiedatum: