"Vietnamese kokosnootaanvoer kan laag blijven in het komende seizoen"

De historische droogte met indringing van zout water had een significante impact op Vietnamese boeren en fruitexporteurs in 2020. Er wordt voorspeld dat het droge seizoen in 2021 waarschijnlijk nog eerder zal komen dan in voorgaande jaren. Mary is een sales export manager bij het Vietnamese fruitexportbedrijf True Fruits. Recent deelde zij haar inzichten in de huidige omstandigheden in de lokale kokosnootsector. 

Leveringstekort trok de marktprijs op
In het eerste halfjaar van 2020 bereikte de indringing van zout water in de Mekong Delta een historische hoogte. De provincie Ben Tre, het zogenaamde 'kokosnootland', had veel last van de droogte. "Al wordt gezegd dat kokospalmen tegen zout water kunnen, de indringing van zout water op deze schaal heeft geleid tot palmen die hun bloesem lieten vallen. Dat had tot resultaat dat de kokosnootproductie in Vietnam met 20% verminderde, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar," zei Mary. 

"Naast het lage productieniveau is de grootte van de kokosnoten ook kleiner dan vorig jaar. Het normale gewicht van exportkokosnoten ligt tussen de 700 tot 1200 gram per noot, maar in seizoen 2020 wogen de meeste kokosnoten die we exporteerden maar rond de 600 gram per noot."

Wat betreft het aankomende seizoen zei Mary: "We denken dat de sector hetzelfde probleem zal hebben in 2021. De Vietnam Southern Institute of Irrigation Science voorspelt dat 2021 een jaar zal zijn met een hele hoge zoutgraad. Relevante autoriteiten moeten nu initiatief nemen voor opslag van water, nu de waterbronnen nog geen last hebben van zout. Daarnaast moeten ze proactief zijn. Maatregelen voor wateropslag beschermt boomgaarden en drinkwater en zo wordt schade door droogte geminimaliseerd."

Steeds meer klantvraag naar bamboe rietjes
True Fruits lanceerde vorig jaar een ecologisch verpakkingsconcept. Het nieuwe verpakkingsmateriaal krijgt steeds meer aandacht van hun klanten. "In het begin was het gewoon een proef, om plastic rietjes te vervangen door bamboerietjes. Maar onverwachts kregen we grote bestellingen van onze partners in Japan, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Er is ons verteld dat de bamboerietjes erg populair zijn bij lokale winkels," zei Mary. 

"Steeds meer klanten zijn zich bewust van milieuvriendelijke producten tegenwoordig, en bamboerietjes zijn een nieuwe uitvinding met een groot potentieel. We doen ons best om verschillende milieuvriendelijke producten aan te bieden en de niche manier te vinden om nauwer samen te leven met het milieu. Dit jaar willen we het product uitbreiden, gebaseerd op de hoge vraag vanuit de overzeese markten."

Makkelijk de kokosnoot openmaken met milieuvriendelijke verpakking
Kokosnoten bevatten veel types goede nutriënten. De vruchten kunnen niet alleen een goede bron zijn van minerale zouten, maar zijn ook goed voor het ondersteunen van het menselijk immuunsysteem. "Gedurende COVID-19 is de kokosnootconsumptie hoger, deels door deze redenen. Het feit blijft echter dat kokosnoten een hele harde schil hebben, waar je een speciaal stuk gereedschap voor nodig hebt om te openen. Soms nemen mensen kokosnoten mee uit de supermarkt, zonder dat ze weten hoe ze ze moeten openen."

Om dit probleem op te lossen, ontwikkelde True Fruits een new product, wat ze de 'ringtrekkokosnoot' hebben gedoopt. "Consumenten hoeven alleen maar aan de ring te trekken en kunnen dan het kokoswater drinken alsof het een blikje fris is. Speciaal aan de 'ringtrekkokosnoot' is dat het materiaal van het rietje bamboe is in plaats van plastic."

Naast kokosnoten exporteert True Fruits ook grote hoeveelheden van verschillende tropische vruchten zoals pomelo, limoen en gember. 

Voor meer informatie:
True Fruits Co., Ltd.
Email: info@truefruitsco.com 
Telefoon: +84 (0)908 260 323
www.truefruitsco.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven