Technologie om fruit en groenten langer vers te houden

Duurzame en effectieve koude ketens zijn van extreem groot belang bij het transport van voedsel en medicijnen, maar zijn vaak in grote delen van Afrika niet beschikbaar. Om dit probleem aan te pakken is een Keniaanse start-up begonnen met SolarFresh, dat zonne-energie gebruikt voor het transport van fruit en groenten en voor winkeltjes.

"Twee jaar geleden ging ik op een busreis naar het noorden van Kenia - een vochtig en zeer warm gebied. De reis duurde 22 uur en bij aankomst zag ik dat er zakken groenten, aardappels en fruit werden uitgeladen die volledig waren verrot. Toen hoorde ik dat mensen hier nog van moesten eten. Ik begon na te denken over de mogelijkheden van zonne-energie in de transportsector om ervoor te zorgen dat zulke producten nog steeds in goede staat het noorden van Kenia bereiken kunnen. Dat was het begin van SolarFresh," zegt Millicent Angaya, directeur van SolarFresh. 

SolarFresh is een logistiek bedrijf dat zonne-energie gebruikt om fruit en groenten vers te houden. Het bedrijf biedt logistieke diensten aan leveranciers door middel van koude containers en vrachtwagens die zijn geïsoleerd om zonne-energie op te vangen. 

"Door deze vrachtwagens zijn de verliezen van leveranciers met 40% gedaald. Oorspronkelijk gaven leveranciers aan dat ze meestal te maken hadden met verliezen van 60-100% als er met het transport iets mis ging," zegt Millicent. 

Het bedrijf heeft ook kiosks op zonne-energie, die via een franchiseformule worden uitgebaat door lokale ondernemers in kwetsbare gemeenschappen in Kakuma, een stad met meer dan 200.000 inwoners. Ze geloven dat iedereen recht heeft op vers en veilig voedsel. De oprichters willen de belangrijkste leverancier van fruit en groenten worden voor bedrijven en consumenten in vochtige gebieden. 

SolarFresh heeft een positieve impact op de planeet omdat er gebruik wordt gemaakt van groene energie voor het koel houden van de containers en er alleen diesel wordt gebruikt als brandstof. Hiermee is de uitstoot van koolstofdioxide met 86% afgenomen. 

Voor meer informatie:
KCIC Group
Tel: +254 703 034 701/03
Email: info@kenyacic.org  
www.kenyacic.org 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven