Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Marokkanen telen blauwe bessen in de Sahara

Dakhla-Oued Eddahab is een van de rijkste gebieden in zuidelijk Marokko, waarvan het ecosysteem drie internationale erkenningen heeft gekregen als een gebied van groot ecologisch belang. De regio onderscheidt zich ook door de hoge toegevoegde waarde van de tuinbouw en de vroege groententeelt, wat een pionierswerk is in de ontwikkeling van deze zuidelijke provincies.

Nabil Belmkaddem, algemeen directeur van het agro-exportbedrijf BestBerry, gevestigd in de provincie Kenitra, sprak met blueberriesconsulting.com over de vooruitzichten voor de zachtfruitsector in Marokko. Hij merkte op dat het beplante areaal constant en permanent groeit, zij het niet exponentieel, en dat dit areaal is toegenomen in de periode 2015-2019.

Tegelijkertijd benadrukt de directeur dat de telers op dit moment meer ervaring en meer technologie tot hun beschikking hebben en dat ze vooral toegang hebben tot een breed scala aan plantensoorten, waarvan de meeste productiever en van betere kwaliteit zijn, met een optimale oogst als gevolg.

Momenteel worden er nieuwe teeltbedrijven opgestart in het zuiden van Marokko, met name in de regio Dakhla, wat zal zorgen voor een grotere vroege beschikbaarheid van blauwe bessen, met een snellere bevoorrading van de markten, zo licht Nabil toe.

De temperatuur in het Dakhla-gebied ligt het hele jaar door tussen 23º en 25ºC en een koele zeebries zorgt voor een grote beluchting en dus voor zeer weinig plantenziektes. Nabil vertelt verder dat de blauwe bessen in kassen worden geteeld en op substraat staan. De oogst begint in oktober, dat wil zeggen 4 tot 6 weken eerder dan in Agadir, en 6 tot 8 weken eerder dan in het noorden van Marokko.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven