Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geoff Green, Capespan

“Vertragingen leiden tot ongeplande tekorten op de druivenmarkt”

Tholen – “Voor Europa is Zuid-Afrika verreweg de meest dominante regio voor pitloze druiven. Tussen oktober en eind december zijn de relatieve volumes pitloze druiven: Peru 33%, Zuid-Afrika 28%, Namibië 20% en Brazilië 18%”, legt Geoff Green van Capespan uit. “Dit verandert in week 1 en 2. In die weken is 82% van de zendingen pitloze druiven naar Europa en het Verenigd Koninkrijk afkomstig uit Zuid-Afrika. Dan komt Peru met een aandeel van 10%. De rest is verdeeld over Namibië, India en Brazilië. Argentinië exporteert ook tijdens deze periode, maar slechts kleine volumes.”

Tussen de weken 35 en 53 bedroeg het geschatte volume druiven dat naar continentaal Europa is verladen 117.000 ton, exclusief volumes die bestemd waren voor de Russische markt. Daarbovenop komen de volumes voor het Verenigd Koninkrijk 53.000 ton. De totale volumes voor Europa komen op 170.000 ton druiven in die periode. “We gaan nu de belangrijkste periode van geïmporteerde druiven van het jaar in, de periode tussen januari en mei. Tot het einde van de maand februari verwachten we een volume van 17.000 ton pitloze druiven voor heel Europa. 11.600 ton per week voor het vasteland en 5.400 ton voor het Verenigd Koninkrijk”, zegt Geoff. “Deze volumes zijn gebaseerd op de volumes van vorig jaar.”

“Maart en april zijn de maanden met de hoogst verwachte volumes geïmporteerde pitloze druiven. Gemiddeld verwachten we in die maanden 23.000 ton per week, 16.000 ton voor het Europese vasteland en 6.900 ton voor het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent iets minder dan 23.000 ton per week in die twee maanden”, aldus Geoff. “Als we naar dit jaar kijken, lopen we iets voor op 2020, maar op hetzelfde niveau als 2019. Tevens zijn er vertragingen opgetreden bij schepen uit Namibië en Zuid-Afrika, waardoor er wat tekorten op de markt zijn ontstaan.”

Covid-19
“Covid-19 heeft tot nu toe beperkte invloed gehad op de druivenmarkt. Uit de importcijfers is gebleken dat India vorig jaar door Covid-maatregelen de export gedwongen moest stoppen. Echter de aanvoer naar Europa is alleen maar toegenomen. We zien dat telers tot nu toe betere opbrengsten hebben in Namibië en het vroege gebied in Zuid-Afrika, dus dat bepaalt de afzet en de verkoop. De meeste markten laten een zeer stabiele en normale afzet van druiven zien momenteel. Druiven is één van de grootste categorieën in termen van consumentenbestedingen”, constateert Geoff.

Vertragingen
Op de druivenmarkt is er veel concurrentie, maar de vertragingen hebben geleid tot ongeplande tekorten. “In de periode oktober tot november is er meer concurrentie, omdat Brazilië en Peru moeten wachten op hun kansen vanwege de verbetering van de late EU-rassen die later geoogst kunnen worden en langer kunnen worden bewaard”, zegt Geoff. Ook in landen die voorheen weinig toegang hadden tot nieuwe variëteiten, doen nu wel mee met het planten van nieuwe variëteiten. “Dat zijn voornamelijk Egypte, India en Chili. Die landen kwamen langzaam op gang wat betreft nieuwe variëteiten, maar die hebben de laatste tijd flink wat ingehaald.”

Wereldwijd
“Als we naar de wereldwijde druivenstatistieken kijken zien dat China verreweg de grootste producent is met ongeveer 43% van de wereldwijde productie, dat komt neer op 23 miljoen ton per jaar. Turkije en India zijn ook zeer grote producenten, maar ook in deze landen wordt het grootste deel van het fruit lokaal verkocht of verwerkt. De totale Chinese productie is 10 keer de Chileense productie, terwijl Chili van oorsprong de grootste exporteur van druiven is. Op jaarlijkse basis worden er wereldwijd zo’n 3,7 miljoen ton druiven van goede kwaliteit geëxporteerd, maar dat getal is al jaren redelijk stabiel”, besluit Green.

Voor meer informatie:
Geoff Green
Ben Taieb
Capespan
Borsbeeksebrug 34/1
2600 Antwerpen
Ben.Taieb@capespan.eu 
+32486400365 ( whatsapp)
Geoff.Green@Capespan.co.uk  
+447802816533 (whatsapp)
www.capespan.com