Frambozentelers uit Huelva gebruiken vuur tegen de vorst

De lage temperaturen die vorige week ook in de Spaanse provincie Huelva zijn opgetekend, hebben frambozentelers ertoe gedwongen hun toevlucht te nemen tot een techniek die bijna net zo oud is als de mensheid zelf om hun producties in de kassen te redden: het stoken van een vuurtje.

De telers gebruikten daarvoor vorstkaarsen die gemaakt zijn van paraffine, een ontolied product dat 12.000 kilocalorieën per kilogram kan leveren. Dit is ruim voldoende om de temperatuur in de kassen snel te verhogen in momenten van bijzonder lage temperaturen. Op die manier worden de gevolgen van de vorst beperkt en wordt de bevriezing van zowel bloesem als fruit voorkomen.


foto: Jordi Landero Madroñal / Facebook 

De antivrieskaarsen vervangen het gebruikelijke verbranden van strobalen, een methode die volgens experts niet de meest doeltreffende is. Bovendien is het verbranden van stro ook minder milieuvriendelijk en minder gezond door de rookwolken die het ontwikkelt.

De paraffinekaars is daarentegen een biologisch afbreekbaar product dat ook officieel als niet schadelijk voor de gezondheid is geclassificeerd en waarvan de verbranding plaatsvindt zonder dat er corrosieve dampen vrijkomen. De kaarsen blijven ook tussen de 10 en 12 uur branden en de kosten zijn lager in vergelijking met andere systemen die voor hetzelfde doel worden gebruikt.

Productiviteit oogstmedewerker daalt met 30% bij vriestemperaturen
Ondanks de hulp van de antivrieskaarsen had de intense kou van vorige week toch invloed op het oogsten. Die invloed liet zich vooral gelden bij de delicate frambozen, zo legt de zachtfruitteler Cristian Cumbreras uit Palos de la Frontera uit. Volgens Cumbreras maken de lage temperaturen de vingers minder beweeglijk en beïnvloeden ze het tastgevoel, wat in het geval van een delicate vrucht als de framboos heel nadelig is. “De productiviteit van de oogstmedewerker kan met 30% dalen bij vriestemperaturen”. 

Maar ook het fruit zelf haalt bij heel koude temperaturen niet dezelfde kwaliteit. "De ideale temperatuur voor het oogsten van frambozen ligt rond de 7 à 8 graden". Bovendien lijdt ook de plant onder de vriestemperaturen en begint het minder fruit te produceren.

Bron: huelvainformacion.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven