Peruaanse asperge-export daalde met meer dan 8%

De eindbalans voor het jaar 2020 is niet positief voor de Peruaanse asperge. Volgens de directeur van het Peruaanse Instituut voor Asperges en Groenten (IPEH), Carlos Zamorano Macchiavello, daalde de asperge-export met 8,8% in volume en 8,4% in waarde. Er werd in totaal 158.317 ton ter waarde van $488.618.000 geëxporteerd.

De Peruaanse export van verse asperges bedroeg vorig jaar 119.022 ton (-9,63% in vergelijking met 2019) ter waarde van $359.800.000 (-8,61%). De uitvoer van asperges in conserven bedroeg 31.419 ton (-2,18%), goed voor $94.296.000 (-3,17%) en de zendingen van de diepgevroren asperges klokten af op 7.800 ton (-22,77%) ter waarde van $34.400.000 (-18,37%). Dit laatste segment laat de grootste daling zien.

Carlos Zamorano merkt op dat de problemen waar de aspergesector mee af te rekenen had in 2020 te maken hebben met de coronacrisis en dus tijdelijk van aard zijn. Zo werd de zoektocht naar nieuwe klanten bemoeilijkt, had de beperkte bewegingsvrijheid een impact op de (oogst)werkzaamheden op de percelen en in de pakstations, moest de horeca in de bestemmingsmarkten noodgedwongen zijn deuren sluiten en stegen de luchtvrachtkosten door het verminderde aantal lijnvluchten.

Maar ook een staking van het personeel tewerkgesteld in de landbouw, voornamelijk in het departement Ica, die de intrekking van de Agrarische Promotiewet voor ogen had, dwong tot de sluiting van de teeltbedrijven en het stilleggen van de oogst midden in het aspergeseizoen. "De sector heeft het inderdaad niet gemakkelijk gehad en we zijn benieuwd wat het nieuwe jaar in petto heeft. Het valt overigens nog af te wachten wat de gevolgen zullen zijn van de nieuwe landbouwwet."

Minder concurrentievermogen
Bovendien zorgt de groeiende aanwezigheid van Mexicaanse asperges voor meer concurrentie op de belangrijkste exportmarkt voor Peruaanse asperges, namelijk de Verenigde Staten. Zamorano wijst erop dat Mexico het voordeel heeft dichter bij de Verenigde Staten liggen en zijn goederen dus met vrachtwagens in minder tijd en goedkoper op bestemming kan krijgen.

"Zolang Peru geen vooruitgang boekt op het vlak van de exportvoorwaarden voor zijn asperges, zal het zijn aandeel op de Amerikaanse markt niet kunnen uitbreiden. Momenteel is de eis van de Amerikaanse autoriteiten dat de groente een fumigatiebehandeling moet ondergaan, maar dat vermindert de winstgevendheid van de teelt en de afzet. Het brengt niet alleen een extra kost met zich mee, het tast ook de houdbaarheid van de asperges aan en het verhindert een product te kunnen afleveren met een toegevoegde waarde. Kortom, dit gegeven verzwakt onze concurrentiepositie", legt Zamorano uit. De bevoegde autoriteiten in beide landen, namelijk Animal and Plant Health Inspection Service (APHIS) in de VS en de Dienst voor Agrarische Gezondheid en Kwaliteit (Senasa) in Peru, zijn dan ook al in gesprek om te kijken of de eis tot fumigatie van de Peruaanse asperges kan worden afgevoerd.

Wat nieuwe markten voor de Peruaanse asperge betreft, geeft de directeur van IPEH aan dat er wordt gewerkt aan de heropening van de Australische markt.

Bron: agraria.pe


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven