Seizoen Italiaanse Linbo-mandarijn bijna van start

Over een aantal weken gaat de oogst en afzet van de Linbo-mandarijn van start. Deze mandarijn is ontstaan uit het late Tango Gold ras, die bekend staat om zijn geur en smaak, het hoge sapgehalte en de brixgraad, die varieert tussen de 13 en 15. Francesco Paolo Gallo van het Tango Italy consortium vertelt over het aankomende seizoen.

Foto genomen in Apulië op 12 januari 2021.

Wat is de stand van zaken met betrekking tot seizoen 2021?
"Het fruit zal de komende weken de juiste graad van rijpheid krijgen en er worden controles uitgevoerd aangaande het kaliber en de kwaliteit van de schil. En natuurlijk wordt ook de klassieke multi-residuele analyse uitgevoerd. Er zijn tot dusver geen kritische punten geregistreerd en de resultaten zijn positief, ook voor de biologische gewassen. Over het algemeen zijn we tevreden over de kwaliteit en de hoeveelheden, ondanks het bizarre weer van 2020. We hebben verschillende gegevens verzameld die we samen met de technisch directeur zullen analyseren. Op deze manier kunnen we de strategieën voor het volgende seizoen nog beter moduleren."

Is de huidige crisis in de citrussector zorgwekkend voor de Linbo-mandarijn?
"Er wordt al jaren gesproken over een crisis met betrekking tot de clementineoogst, en dan vooral midden in de oogstperiode, van 20 november tot 20 januari. De late markt is stabiel en de kleine geconstateerde afwijkingen zorgen niet voor een crisis. Natuurlijk zijn er een aantal externe factoren zoals de pandemie en de daaruit voortvloeiende kostenstijging die de waarde enigszins beïnvloeden. We zijn echter van mening dat dit niet zal leiden tot een crisis, maar tot een aanpassing van de consumptie en de hoeveelheden. Die zal stabieler worden. Op dit moment hebben we ons als doel gesteld om de opbrengst te verhogen om aan de nationale en internationale vraag te voldoen."

Foto genomen in Calabrië op 29 december 2020.

Worden er voor dit ras grotere hoeveelheden en kleinere kalibers verwacht?
"Uit de controles blijkt dat de oogst overeenkomt met de verwachtingen, waarbij de meeste mandarijnen van kaliber 3 zijn. Ongeveer 5% van het areaal is beschadigd door hagelbuien en deze mandarijnen worden niet op de markt gebracht onder het merk Linbo, maar in een ander segment."

Komt er een gemeenschappelijke verpakking voor de telers van het consortium?
"De verpakking is een belangrijk punt. We hebben een goed merk en verschillende opdrukken in verschillende formaten, naar gelang de behoeften van de klant. Ecologische duurzaamheid is een punt dat wij belangrijk vinden en daarom maken we gebruik van milieuvriendelijke materialen. Deze hebben een lage milieu-impact en zijn 100% recyclebaar. Een aantal delen van de verpakking zijn voor iedereen hetzelfde, zoals zichtbaarheid van de licentiehouder. Op deze manier kan de traceerbaarheid worden gegarandeerd en krijgen de telers een grote waarde op de markt."

Wanneer zijn de eerste mandarijnen beschikbaar?
"In de laatste week van februari gaan we beginnen en afhankelijk van de vraag kunnen we doorgaan tot de laatste tien dagen van maart. We denken niet dat we na maart nog mandarijnen zullen hebben omdat we slechts een klein deel van de markt bedienen. Ons aanbod wordt momenteel ondersteund door onze Linbo Club en telersorganisatie Agricor. We zijn van plan om de hoeveelheden voor volgend jaar te verdubbelen."

Voor meer informatie:
Francesco Paolo Gallo
Tango Italy S.c.ar.l.
S.P. 103 C.da Furnoli, Massafra, 74016, TA
Italië
+39 339 524 4270
info@linbo.it
linbo.it 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven