Aardappelfraude in Bulgarije

De Nationale Vereniging van Aardappeltelers in Bulgarije waarschuwt de consument dat sinds enkele maanden in grote Bulgaarse supermarkten en groentenmarkten Duitse en Franse aardappelen als Bulgaarse producten worden verkocht. De vereniging heeft klachten ingediend bij een aantal overheidsinstanties met een verzoek om inspectie.

De voorzitter van de Vereniging van Aardappeltelers Todor Djikov verklaarde dat aardappeltelers gemakkelijk onderscheid kunnen maken tussen binnenlandse en buitenlandse producten. "Buitenlandse aardappelen zien er anders uit. Wij zijn professionals, aardappelen telen is ons beroep. Maar de gemiddelde consument kan geen onderscheid maken tussen aardappelen die in Duitsland en in Bulgarije worden geteeld en kent het ras ook niet."

"Onze magazijnen zijn vol. De mensen zitten op zwart zaad, ze hebben geen geld. Tegelijkertijd lijkt de steun aan de telers in de westerse landen beter te zijn. Het is daarom wreed om hier aardappelen te dumpen," zegt Todor Djikov.

Volgens novinite.com krijgen aardappeltelers in Duitsland, Frankrijk en België minimaal 100-150 euro per hectare extra steun. De primaire kosten voor de telers in deze landen zijn lager omdat zij al lang georganiseerd zijn in grote coöperaties en enorme verpakkingscentra, werkplaatsen en machines hebben.

"Duitse aardappelen worden aangeboden voor 4-6 eurocent per kilo. Bulgaarse telers bieden hun aardappelen aan voor ongeveer 11 eurocent," aldus Todor Djikov.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven