Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Costa Ricaanse ananashandel in zwaar weer

In de afgelopen 20 jaar is de ananashandel in Costa Rica alleen maar gegroeid, maar in 2020 trad er een scherpe daling van de consumptie van ananas in, die alleen maar meer versneld is door de coronapandemie. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat deze sector een terugval beleeft, maar het is wel de meest dramatische tot nu toe. Het heeft ook drastische gevolgen voor de arbeiders in deze sector.

Het beplante areaal aan MD2-ananassen in het land bereikte in 2018 meer dan 43.000 hectare, maar dat is momenteel teruggelopen tot minder dan 40.000 hectare, met als gevolg het verlies van banen. Al in juli vorig jaar voorspelde de voorzitter van de vereniging van ananasproducenten en -exporteurs een verlies van 2.500 fulltime banen.

In 2018 bereikte de invoer van ananas in de EU een recordhoogte van meer dan een miljoen ton, maar in 2020 zal deze waarschijnlijk zijn gedaald tot ongeveer 870.000 ton. De hoeveelheden uit Costa Rica, dat een marktaandeel van 90% in de EU heeft, zijn volgens ramingen met ongeveer 14% gedaald. De volgende twee grootste exporteurs, Ecuador en Ivoorkust, hebben eveneens te kampen met een dubbelcijferige daling van de export. Ananassen uit andere exportlanden, zoals de Dominicaanse Republiek, Kameroen, Colombia en Brazilië, zijn bijna volledig van de Europese markt verdwenen.

In Noord-Amerika was er ook een daling van de consumptie, vooral in de eerste maanden van de lockdown, maar de consumptie herstelde zich en de jaarlijkse daling bedraagt slechts ongeveer 2% ten opzichte van 2019.

Bron: BananaLink


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven