Veredeld door Neiker

Nieuwe Spaanse paarse aardappel Beltza op de markt gebracht

Eind vorig jaar heeft de coöperatie Udapa uit de Spaanse provincie Alava een nieuw aardappelras geïntroduceerd: Beltza. De nieuwe aardappel is door Neiker veredeld en geregistreerd. De aardappel onderscheidt zich door zijn intense paarse kleur en zijn hoge gehalte aan antioxidanten. Afgelopen voorjaar ontving Udapa 600 kilo pootgoed van het nieuwe ras van Neiker. Nu zal bijna 7 ton, verkregen uit deze eerste teelt, gebruikt worden om een markttoelatingsonderzoek uit te voeren.

Voorlopig zal de consument deze nieuwe referentie kunnen kopen in formaten van 1 kilo, in kartonnen schalen en verpakt in composteerbare folie. Ze zullen in de supermarkten van Eroski en El Corte Inglés aangeboden worden, alsook in de traditionele groentewinkels die door de groothandel Iru Fruit worden bevoorraad.


Foto: Udapa

Alfonso Sáenz de Cámara, manager van Udapa, vertelde potatopro.com: "Ondanks het feit dat Beltza een donkere kleur heeft die de meesten van ons niet gewend zijn te associëren met aardappelen, hopen we dat de consument het product goed zal ontvangen en zal genieten van de smaak en al zijn kwaliteiten. Op dit moment wekt dit nieuwe aardappelras veel interesse op bij mensen die eerder geen paarse aardappel hebben geprobeerd en beetje bij beetje worden ze aangemoedigd om het te kopen."

In 2019 registreerde Neiker de nieuwe paarse variëteit Beltza in het Europese register van beschermde rassen en zette zijn missie voort om de tuinbouwsector te helpen met innovatieve producten om zich te diversifiëren en aan te passen aan de eisen van de consument.

In de afgelopen jaren is Neiker een selectieprogramma gestart met als doel het verkrijgen van rassen die zijn aangepast aan de huidige teeltomstandigheden en met hoge niveaus van bioactieve verbindingen en antioxidanten, om celveroudering te vertragen en hart- en vaatziekten te voorkomen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven