Rojo Brillante kaki's tot februari beschikbaar

Italiaanse kaki’s van het Rojo Brillante ras zijn momenteel nog steeds verkrijgbaar op de markt en de verwachting is dat dit tot begin februari zo blijft. “Dit is het resultaat van een aantal nieuwe, teelttechnieken waarmee we in staat zijn om de oogst uit te stellen en de kaki's vervolgens 20 tot 30 dagen te bewaren in speciale opslagruimten”, zegt agronoom Vito Vitelli, tevens initiatiefnemer van het merk Melotto.

“Dankzij deze technieken kunnen telers het aanbod over verschillende maanden spreiden en een bedrag van €0,60 tot €0,65 per kilo ontvangen in plaats van maximaal €0,35. Dat laatstgenoemde bedrag is typisch voor de maanden oktober/november, omdat er dan sprake is van een overschot en er kaki’s uit het buitenland op de markt worden gebracht.”

“Het is mogelijk om voor een periode van vier maanden de oogst van verschillende kakirassen te moduleren. Dat heeft te maken met de specifieke technieken van snoeien, voeding en irrigatie en het gebruik van speciale natuurlijke substanties, die de rijping vertragen. Vooral die laatste toepassing wordt vaak ingezet in de nazomer, wanneer het rijpingsproces begint.”

Rojo Brillante kaki's geoogst op 9 januari 2021

“We hebben grote stappen gezet in een vrij korte periode, maar we merken dat er weinig telers zijn die geïnteresseerd zijn in deze oplossingen. Dat is jammer, want hiermee stellen we onszelf in staat om begin januari een roder, beter verzorgde en grotere kaki te hebben. Onze missie is om de afzet van Italiaanse kaki’s te verlengen tot de eerste tien dagen van maart, maar om dit te bereiken moeten we nog eens goed kijken naar enkele methoden in de koude opslag. Op 9 januari 2021 werden de laatste kaki’s geoogst in de Siciliaanse provincie Agrigento”, besluit Vitello.   

Voor meer informatie:
Vito Vitelli - agronoom
+39 339 2511629 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven