Hogere bananenprijzen in Ecuador door orkanen in Midden-Amerika

Na een moeilijk 2020 lijken de bananenprijzen nu eindelijk te herstellen. Gedurende het jaar 2020 waren de bananenprijzen laag als gevolg van de pandemie. "Het was een slecht jaar wat betreft de prijzen," begint Hugo Castro, van het Ecuadoraanse bedrijf GinaFruit. "De sluiting van belangrijke afzetkanalen, en dan met name de groothandels, horeca en toeristische sector, heeft tot problemen binnen de hele afzetketen geleid. Er was sprake van een overvloedige aanvoer waardoor de prijzen kelderden," voegt hij eraan toe. 

Naast de zwakke vraag en lage prijzen waren er ook logistieke problemen als gevolg van de ingevoerde lockdowns. "De aanvraag van importvergunningen voor bepaalde markten liep vertraging op. Ook waren sommige grenzen gesloten en in havens was er sprake van congestie. Zelfs nu nog zien we congestie in de belangrijkste aankomsthaven in China vanwege Covid-besmettingen onder werknemers, zodat we onze producten via andere havens moeten verladen. Er zijn ook nog steeds landen die geen vergunningen verstrekken," legt Castro uit. 
 
 
Prijzen stijgen weer
Ondanks het feit dat de prijzen vorig jaar laag waren, vertonen ze de  afgelopen weken weer een stijgende trend. "Als gevolg van orkanen in Midden-Amerika raakten veel plantages in Honduras en Guatemala beschadigd. Hun afnemers zijn nu op zoek naar andere bronnen om de verliezen te compenseren en dat heeft de markt sterker gemaakt en de prijzen opgedreven tot een gemiddelde dat hoger ligt dan in december. Momenteel zien we middelmatig tot hoge prijzen," zegt Castro, eraan toevoegend dat het herstel van de getroffen plantages naar verwachting acht tot tien maanden zal gaan duren, waardoor het aannemelijk is dat deze situatie de komende maanden stand zal houden.

Naast de hogere vraag als gevolg van orkaanschade dragen ook de wintermaanden bij aan deze positieve trend. "In de koudere maanden, wanneer er nauwelijks zomerfruit op de markt is, eten mensen doorgaans meer bananen. Deze periode van het jaar beschouwen we dan ook als ons hoogseizoen, hoewel we nog moeten afwachten welke impact de pandemie op de markt zal hebben," vervolgt Castro.  

Vooruitzichten voor 2021
Hoewel de problemen rondom de pandemie gedurende de eerste maanden van het jaar zeker nog aan zullen houden, heeft Castro goede vooruitzichten. "Ik denk niet dat 2021 een jaar met grote winsten zal worden maar ik verwacht wel dat onze inkomsten toereikend zullen zijn om door te gaan. De afgelopen vier tot vijf jaar is de bananensector in Ecuador fors gegroeid. Het wordt als een goede business beschouwd, vandaar dat steeds meer mensen zich met de teelt en handel bezig zijn gaan houden. Dit heeft geleid tot een snelle maar ook ongecontroleerde groei die de sector schade heeft berokkend," legt Castro uit. 

Hij verwacht dat het landschap binnen de sector in 2021 zal veranderen: "Ik denk dat we in 2021 een herstructurering van de sector zullen zijn, waarbij het aantal spelers zal verminderen. Dit zal bijdragen aan het normaliseren van de markt. Degenen die het gedurende de pandemie hebben weten te redden, zullen er sterker uitkomen, met goede geconsolideerde samenwerkingen," zegt hij tot slot. 
 

Voor meer informatie:  
Hugo Castro
GinaFruit
Tel/What’s app: +593 999423369
Email: gerencia@ginafruit.com.ec  
www.ginafruit.com.ec  


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven