Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"De problemen in Spanje zijn gunstig voor Egyptisch citrus"

De maten van Valencia's zijn dit seizoen kleiner dan vorig jaar. Dit zou sommige markten onder druk kunnen zetten en tot tekorten kunnen leiden op andere. De totale Egyptische citrusproductie is met ongeveer 10% gegroeid dit seizoen. Volgens één exporteur betekent dit dat het land de kans heeft om te starten met de export van grotere aantallen naar verschillende nieuwe markten. 

Jana Fresh schaalde haar citrusproductie dit jaar met 25% op. Volgens Ibrahim Gadalla, exportmanager bij het Egyptische exportbedrijf Jana Fresh, zal de vraag naar Valencia's snel aantrekken. "Het seizoen van Valencia-sinaasappelen komt traag op gang maar dat is typisch voor Valencia's, omdat de start van het seizoen samenvalt met de kerstvakanties. In de aanloop naar kerstmis was de vraag sterk, waar met name Navels van profiteerden. Na deze periode nam de vraag af. Dit heeft met name met de vakanties te maken, evenals met de felle concurrentie van de Pakistaanse Kinnow-mandarijnen op markten in Azië. We verwachten dat de vraag tegen februari weer op het normale niveau zal komen omdat in er in deze periode ook een einde komt aan het Indiase sinaasappelseizoen. Tegen die tijd zal ook de situatie op de Chinese markt weer beter zijn."

Gadalla geeft toe dat er dit seizoen wel wat uitdagingen zijn, waarvan de kleine maten van de sinaasappelen er één is. Dit zal goed uitpakken op bepaalde markten maar zou op andere markten tot tekorten kunnen leiden. "De grootste uitdagingen zijn in drie punten op te sommen. De maten van de Valencia's zijn dit jaar kleiner en dat zet markten die kleinere maten nodig hebben onder druk, terwijl het op andere markten, waar men grote maten verlangt, tot tekorten zal leiden. Een andere grote uitdaging wordt gevormd door de hogere kosten als gevolg van de nieuwe regeling van de Voedselveiligheidsautoriteit en het nieuwe geïmplementeerde traceerbaarheidssysteem. De verordening zal op de lange termijn gunstig uitpakken maar zorgt nu wel voor hogere kosten, met name op markten waar dergelijke maatregelen nog niet vereist zijn. De grootste uitdaging waar we nu voor staan is echter de niet te rechtvaardigen toename van de zeevrachttarieven naar bepaalde bestemmingen, met name in het Verre Oosten. In sommige gevallen stegen de tarieven met 100%, en dat maakt de handel onmogelijk. Bangladesh is hier een voorbeeld van."

Met het oog op het betreden van nieuwe markten heeft Jana Fresh haar productie met 25% opgeschaald dit seizoen. Gadalla licht dit toe: "Jana Fresh is van plan om zo'n miljoen dozen citrus te exporteren dit jaar, wat neerkomt op een groei van 25% ten opzichte van vorig jaar. We hebben al overeenkomsten gesloten met grote retailers in Europa, Rusland, Vietnam en China. Op landelijk niveau verwachten we onze export met 8% tot 10% te verhogen, hetgeen toegeschreven kan worden aan de productietoename en de uitbreiding naar nieuwe markten, waaronder Japan, Nieuw-Zeeland en Brazilië. We verwachten dat de prijzen van Valencia-sinaasappelen even winstgevend zullen zijn als vorig seizoen. Veel mensen noemen het voorgaande seizoen uitzonderlijk maar daar ben ik het niet mee eens omdat de omstandigheden waar we vorig jaar mee te maken hadden nog altijd bestaan. Uiteindelijk blijft het speculeren omdat de prijzen beïnvloed worden door de internationale situatie."

Het slechte weer in Spanje zal een gunstig effect hebben op het Egyptische seizoen. Gadalla benadrukt dat Egypte haar voordeel niet alleen te danken heeft aan de problemen in andere producerende landen. "Spanje is onze grootste concurrent met name op de Europese markt. Natuurlijk zal een daling van de oogst of kwaliteit van onze concurrent een positief effect hebben op ons eigen seizoen. Het is niet alleen het weer dat meewerkt want Egyptisch citrus heeft bewezen in termen van prijzen en kwaliteit een betrouwbaar alternatief te zijn voor Spaans fruit. De zwakke lokale munt in Egypte stelt exporteurs in staat om concurrerende prijzen aan te bieden, Daarnaast is de stijging van de vrachtkosten tussen EU-landen niet gunstig voor Spaanse AGF. Ook zullen we de vruchten plukken van de Voedselveiligheidsautoriteit en het traceerbaarheidssysteem waarmee Egypte toegang zal krijgen tot bepaalde retailers in de EU, die voorheen niet bereikbaar waren. Zodra we klaar zijn met het Valencia-seizoen zullen we beginnen aan het druivenseizoen, dat duurt van juni tot september. We beschikken over wat vroege rassen die zeer goed presteren in termen van prijzen en concurrentie," zegt hij tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Ibrahim Gadalla
Jana Fresh Co.
Tel: +20 1003 669486
Email: ibrahim@janafresh.com  
www.janafresh.com 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven