Roemeense en Poolse arbeiders gedwarsboomd door Brexit

Aardappeltelers in Jersey vliegen Filipijnse arbeiders in

Op de aardappelteeltbedrijven van Jersey zijn nu Filipijnse arbeiders aan het werk, aangezien Poolse en Roemeense werknemers het VK hebben verlaten vanwege Brexit.

De aardappeltelers van Jersey, die vreesden dat hun Jersey Royal-aardappelen in de velden zouden wegrotten, zijn opgelucht dat hun personeelstekort eindelijk is opgevuld door Filipijnse arbeiders die volgens de telers "de tuinbouwsector draaiende houden" op het Kanaaleiland.

Peter Le Maistre, voorzitter van de Jersey Farmers Union, verklaarde dat de gevolgen van Brexit ertoe hebben geleid dat meer landarbeiders van verder weg zijn aangeworven: "Sinds de stemming in Brexit in 2016 is de economie in Polen aanzienlijk verbeterd ten opzichte van de eerste keer dat zij rond 2001 in Jersey kwamen werken. Het werd dus steeds moeilijker om werknemers uit Oost-Europa te vinden. Een paar jaar geleden zijn we op zoek gegaan naar een andere bron van arbeidskrachten."

Le Maistre zei dat een contactpersoon van de vakbond in Jersey had gehoord dat Filipijnse werknemers via een agentschap in Schotland en Noord-Ierland werden tewerkgesteld. In februari 2020 werden in totaal 18 werknemers aangeworven met een contract van negen maanden. "Eind deze maand hebben we al 35 Filipijnse werknemers in dienst en eind deze week komen er nog eens 15 bij. We hebben dus voor 2021 50 Filipijnse arbeiders op onze teeltbedrijven in Jersey," vertelde Le Maistre aan dailymail.co.uk.

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven