Covid-19 verandert eetgewoonten: Meer groenten, minder afhaalmaaltijden

Onderzoekers van de Queen's University Belfast en de National University of Ireland hebben tussen mei en juni vorig jaar in vier regio's - Ierland, Groot-Brittannië, de VS en Nieuw-Zeeland - 2.360 volwassenen ondervraagd. "We wilden uitzoeken welke impact de pandemie en de lockdowns hadden op de gezondheid van de mensen," aldus hoofdonderzoeker Fiona Lavelle.

De vraag was dus: Hoe heeft de pandemie de manier waarop mensen winkelen, koken en eten veranderd? Het korte antwoord is: Meer groenten, meer thuis koken en bakken. Maar ook een hogere consumptie van verzadigde vetten en een beetje hamstergedrag. Verrassend genoeg was er ook een daling van de consumptie van afhaalmaaltijden en meer georganiseerd boodschappen doen door beter vooruit te plannen en het maken van een boodschappenlijstje.

Lavelle voegde hieraan toe: "Een van de onderzoeksresultaten die mij het meest interesseerde was dat het koken met kinderen is toegenomen, wat goed is voor de kinderen maar ons onderzoek benadrukte ook potentiële positieve voordelen voor de voedingskwaliteit van de ouders als er kinderen bij betrokken waren."

Er waren ook een aantal "rode vlaggen", waaronder de stijging van de consumptie van verzadigde vetten, die misschien wel te maken hebben met 'troosteten' tijdens de lockdown. De onderzoekers ontdekten een vermindering van het gebruik van afhaalmaaltijden, wat een positief effect zou kunnen hebben op de gezondheid, maar een negatief effect op de lokale economieën in moeilijkheden.

Bron: foodservicefootprint.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven